concurența mare la independența pentru cele două clase de învățământ dual continental

Continental, companie tehnologică, va avea două clase de învățământ profesional dual la Colegiul Tehnic „Independența” din Sibiu din această toamnă. Compania a decis să dubleze anul acesta numărul de locuri disponibile pentru anul scolar 2019-2020. O clasă va fi dedicată specializării Electronică și Automatizări, iar cea de-a doua specializării Electromecanică. Fiecare clasă va avea 25 de locuri.

Numărul înscrierilor, triplu față de acum 2 ani, arată că interesul pentru Colegiul Tehnic „Independența” a crescut considerabil. Doar pentru clasele Continental au aplicat în acest an 87 de elevi, repartizați în funcție de media finală. După ocuparea celor 50 de locuri disponibile la specializările Electronică și Automatizări și Electromecanică, 37 dintre candidați au fost redistribuiți la celelalte specializări ale colegiului, în funcție de opțiunile selectate, astfel că toate clasele colegiului tehnic au fost ocupate.

concurența mare la independența pentru cele două clase de învățământ dual continental

„Interesul crescut al elevilor pentru clasa Continental de anul trecut ne-a convins să oferim mai mult tinerei generații, astfel că pentru anul școlar 2019-2020 am înființat două clase a câte 25 de locuri fiecare. Numărul ridicat de aplicanți pentru ne convinge că am luat cea mai bună decizie când am dublat numărul lor. Considerăm că sistemul de învățământ profesional dual este o oportunitate extraordinară pentru absolvenții de gimnaziu care își doresc o calificare profesională în domeniul tehnic”, a declarat Lăcrămioara Dărăban, directorul de resurse umane al Continental Sibiu.
În anul școlar 2019-2020, pe lângă suplimentarea locurilor, Continental investește și o sumă mai mare de bani: 125.000 de euro, față de aproximativ 75.000, investiți în anul școlar 2018-2019. Din suma totală, 15.000 de euro vor fi atribuiți pentru dotarea și modernizarea laboratoarelor și sălilor de curs de la Colegiul Tehnic „Independența”, dedicate învățământului dual. Aproximativ 25.000 de euro au fost investiti în promovarea acestui de tip de învățământ și în organizarea „Târgului ofertelor educaționale pentru învățământ profesional și dual”; în jur de 60.000 de euro vor fi alocați pentru bursele elevilor, iar pentru cazare și transport se vor adăuga încă 20.000 de euro.

Timp de trei ani, elevii înscriși în clasa Continental vor pune bazele electronicii și electromecanicii și vor aplica noțiunile studiate în sectorul producției componentelor electronice pentru industria auto.

De asemenea, ei vor avea un pachet atractiv de beneficii: o bursă lunară de 500 de lei – 200 de lei din partea statului și 300 de lei din partea companiei, o bursă de merit care se acordă în funcție de rezultatele școlare și implicarea în activitățile practice, transport și cazare gratuite pentru elevi, în căminul Colegiului Tehnic „Independența”, masă gratuită în cantina Continental în perioadele de practică în companie și precontract de angajare Continental.

„Probabil una dintre cele mai mari nemulțumiri ale prezentului este aceea că școala nu te mai pregătește efectiv pentru o meserie. Din fericire, învățământul profesional dual exact asta face: pregătește elevii pentru o carieră într-un domeniu promițător, cel tehnic. Șansa tinerilor de a îmbina teoria cu practica în cadrul companiilor partenere era necesară și mai mult decât binevenită. Colegiul Tehnic „Independența” a fost primul liceu din judeţul Sibiu care a reușit să dezvolte un proiect pilot pe sistemul de învăţământ profesional dual și ne bucurăm să vedem elevi din ce în ce mai interesați de acest proiect. Intenția noastră este să îl extindem în continuare” a spus Mirela Hanea, directorul Colegiului Tehnic „Independența” Sibiu.

În funcție de rezultatele școlare și competențele dobândite pe parcursul perioadei practice, absolvenții vor fi angajați în poziția de operator linie producție sau tehnician, cu susținerea continuării calificării prin intermediul cursului de electromecanic în cadrul Academiei Tehnice Continental și/sau a continuării studiilor la liceu, forma de învățământ: seral.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică