Vineri este o zi importantă pentru fostul primar al municipiului Sibiu, Astrid Fodor, care încearcă, cu ajutorul Tribunalului, să revină în funcţie. Nemulţumită că a fost dată jos de prefectul Adela Muntean, care a pus în aplicare tot o decizie a instanţei, care spunea că Fodor a încălcat legea în primul mandat, fiind declarată incompatibilă, fostul primar şi-a angajat o avocată care să o ajute să revină în sediul Primăriei din Piaţa Mare. Fodor se plânge că, acum când nu mai e primar, nu mai are nicio sursă de venit.
Judecătoarea se pronunţă vineri la ora 12.00
Destinul fostului primar, Astrid Fodor, este decis de o judecătoare a Tribunalului Sibiu, care a ascultat vineri dimineaţa, pledoariile a două avocate, una care o reprezenta pe Fodor, alta, pe Adela Muntean. Judecătoarea sibiancă a spus că se va pronunţa la ora 12.00, când ar trebui să aflăm dacă acceptă pe fond, cererea lui Fodor, care cere suspendarea ordinului prefectului Adela Muntean.
Fodor se plânge că nu mai are niciun venit
Fostul primar al municipiului Sibiu, Astrid Fodor, a cerut să revină în funcţie, prin avocata ei, spunând că indemnizaţia de primar era singura ei sursă de venit. Avocata fostului primar mai cere ca Fodor să fie repusă în funcţie, motivând că ce a greşit a fost în primul mandat, când era viceprimar şi că a trecut destul timp de atunci, deci nu ar trebui să sufere în mandatul de primar ales de către sibieni.
Avocatul Prefecturii Sibiu: Legea să fie respectată. Primăria nu are de suferit prin plecarea lui Fodor
Avocata care reprezintă Prefectura Sibiu în proces, a spus că legea trebuie respectată şi că Primăria Sibiu are primar interimar, deci nu are nimeni de suferit, dovadă că, Consiliul Local a decis ca fostul viceprimar Corina Bokor să fie primar în locul lui Fodor.
Secretarul Primăriei Sibiu i-a dat dreptate în acte şefei sale, Astrid Fodor
Ambele avocate au vorbit vineri dimineaţa despre un raport întocmit de secretarul Primăriei Municipiului SIbiu, Dorin Nistor, în care acesta spune că Fodor nu ar fi trebuit schimbată din funcţie. Prefectura nu a ţinut cont de raportul subalternului lui Fodor, ci de o decizie definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care confirmă starea de incompatibilitate constatată de Agenţia Naţională de Integritate (ANI).
Ce a zis ANI că a greşit Fodor
Agenţia Naţională de Integritate a spus că Fodor a greşit pe timpul când la Sibiu era primar Klaus Iohannis. Practic, Fodor a fost şi viceprimar şi membru în consiliile de administraţie la o grădiniţă şi la o şcoală din Sibiu. ANI a decis în 2015 că Astrid Fodor s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 2012 – 2014, în care a ocupat simultan atât funcţia de viceprimar, cât şi calitatea de membru al consiliilor de administraţie în două instituţii de învăţământ din oraş – Colegiul German Samuel von Brukenthal şi Grădiniţa cu program prelungit nr. 37. Fodor a explicat de mai multe ori că la momentul în care a făcut parte din acele consilii de administraţie avea şi calitatea de consilier local, iar cadrul normativ de la acea dată o obliga ca în calitate de ales local să deţină calitatea de membru neremunerat în consiliile de administraţie respective. Astrid Fodor a atacat raportul ANI la Curtea de Apel Alba Iulia, care i-a dat dreptate în vara anului 2016. ANI a atacat cu recurs hotărârea de la Alba, iar Înalta Curte a emis în luna mai 2019 decizia de admitere a recursului ANI, iar apoi a recurs la trimiterea motivaţiei către părţile în proces şi Instituţia Prefectului – Judeţul Sibiu.
Bokor, primar în locul lui Fodor până la alegeri sau până revine fostul primar în funcţie
Viceprimarul municipiului Sibiu Corina Bokor (FDGR) a fost aleasă vineri, 5 iulie, într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Local, primar interimar, în urma suspendării lui Astrid Fodor din funcţie. Potrivit deciziei Consiliului Local Sibiu, Corina Bokor a fost desemnată „să îndeplinească atribuţiile conferite de lege primarului în perioada de vacanţă a funcţiei de primar al Municipiului Sibiu”