EXCLUSIV Muzeul ASTRA - singurul loc din Sibiu unde găsim oale de lut autentice care nu ne fac rău sănătăţii

Cine doreşte să gătească sau să mănânce din vase de ceramică românească, autentică, cu smalţ ecologic, care nu dăunează sănătăţii, găseşte aceste oale de lut în mos sigur doar la Muzeul ASTRA din Sibiu. Speciaşliştii fac eforturi să educe cumpărătorii să ştie cum să deosebească un vas bun de unul fals şi mai ales să ajute adevăraţii olari tradiţionali să transmită meşteşugul tinerilor şi copiilor. De joi până duminică aveţi ocazia unică să întâlniţi 30 cei mai buni meşteri olari români, unguri şi bulgari la lucru.

Specialistul Karla Roşca: Târgul din Muzeul în aer liber este important şi pentru meşteşugari şi pentru sibieni

Un număr de 30 de olari din România, Republica Moldova, Bulgaria şi Ungaria vor găti şi vor realiza vase de ceramică, de joi până duminică, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, în cadrul Târgului Frumos. Ceramic. Folositor. Un altfel de târg al olarilor. „Acest târg este important pentru meşteşugari pentru că ei pot să cunoască colecţiile vechi de ceramică, începând din secolul 17 până în secolul 21. Se pot inspira şi ideea este să lucrăm tradiţional, deci să transmitem meşteşugul şi generaţiilor viitoare”, a explicat muzeograful Karla Roşca pentru Ora de Sibiu. EXCLUSIV Muzeul ASTRA - singurul loc din Sibiu unde găsim oale de lut autentice care nu ne fac rău sănătăţii

„Ceramica din ţară nu mai respectă din păcate tradiţia cu adevărat”

Întrebată dacă ceramica din majoritatea târgurilor şi pieţelor din România, mai respectă tradiţia, muzeograful sibian a răspuns: „Nu mai respectă din păcate tradiţia cu adevărat şi ideea acestui târg, aceasta este.”

Avem speranţă. Copiii vor să înveţe tainele olăritului de la adevăraţii meşteşugari

Tot mai mulţi copii vor să înveţe să facă oale de ceramică românească, respectând tradiţia. „Sunt de exemplul copiii care participă la Olimpiada Meşteşuguri Artistice Tradiţionale vin în târgul nostru şi încearcă să înveţe meşteşugul, să ştie cum se lucrează. Deci speranţă avem, doar că trebuie voinţă”, a mai spus Karla Roşca.

Cum deosebim o oală bună, autentică, de una falsă?

Cine vrea să înveţe să ştie ce cumpără din pieţe şi târguri, dacă cheltuie banii pe o oală autentică, care nu are plumb în ea, care să-i facă rău la sănătate, poate merge la târgul din muzeul sibian, unde află cum să facă deosebirea dintre autentic şi fals. Joi de la ora 9.30 până la ora 18.00, în Muzeul în aer liber au loc demonstraţii practice de olărit. Seara, de la ora 19.00 puteţi vedea cum se face ceramica Raku, cum se arde. Sâmbătă au loc iarăşi demonstraţii, însă de această dată de gătit. Duminică sunteţi aşteptaţi la târgul din Muzeul în aer liber, cu produse realizate în timpul demonstraţiilor şi se va găti pentru public în vase de lut pe vatră.

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică