calul lovit de mașină la cristian a murit. „l-am eutanasiat”

Calul lovit duminică de o mașină la Cristian a murit. Din păcate, cei care îl aveau în grijă au fost nevoiți să îl eutanasieze, pentru a-i curma suferința. De asemenea, cadavrul lui a fost incinerat.

Cei de la Asociația Prietenii Berzelor poartă o durere enormă în suflet. Calul lovit în accident se afla în grija lor de miercuri, de când l-au preluat pentru a evita să ajungă la abator, fiind rănit.

„Miercuri Ily a ajuns în Cristian. Am preluat-o noi și abatorul a devenit istorie. Ne-am lipit instantaneu de ea. Cuminte, se bucura de fiecare dată când ne vedea. Am început să o răsfățăm cu morcovi și ne plăcea tare mult să stăm cu ea. Am început să ne plimbăm ca să ne cunoaștem mai bine. Și cel mai mult ne bucuram că nu mai tușea. Era afară la aer, iarbă bună și multă dragoste. Ne gândeam că în timp vom reuși să facem din ea o minune de iapă cum am reușit cu cealaltă iapă cu aceleași probleme, cu Zia. Însă atunci când viața vrea să fie ipocrită are modul ei de a-ți arăta că poate fi. Și înveți că indiferent cât lupți tu atunci când ea are alte planuri cu un animal toate speranțele tale și lupta ta nu mai contează”, scriu cei de la Asociația Prietenii Berzelor pe Facebook.

Duminică, Ily a fost lovită de o mașină condusă de o femeie care a derapat și a pierdut controlul volanului. Calul se afla în curte, în spatele unui gard.

CITEȘTE ȘI: Accident la Cristian – Cal lovit de o mașină care a trecut prin gardul unei curți

„Au urmat clipe de coșmar. Noi eram pe drum să preluăm un pui de barză rănit din Gusu. Ne-am întors în Cristian. Ily a primit primul ajutor de la echipajul SMURD ajuns la fața locului care i-a administrat 20 de ml de morfină. A fost apoi preluată de veterinarul nostru și de voluntarii noștri. Avea piciorul rupt. Am început să sunăm, să încercăm să găsim soluții. Nu conta cât ar fi costat operația, pentru că nu am fi avut oricum suficienți bani, ne doream doar să reușim să o ajutăm. Și a urmat verdictul necruțător: fractură deschisă cu contaminarea osului. Și unica variantă pentru ea era curmarea suferinței. Pentru a doua oară de când ne ocupăm de cai am fost nevoiți să luăm această decizie. Au trecut 2 ani de când am fost nevoiți să o eutanasiem pe Sparky și încă ne doare și ne e tare dor de ea. Am fost din nou nevoiți să alegem ceea ce este cel mai greu pentru noi dar cel mai bine pentru ca ea să nu sufere. Și pentru că după ore întregi de sunat și încercat să găsim în județul Sibiu o soluție pentru neutralizarea cadavrului nu am rezolvat nimic spre seară am plecat spre Cluj unde calul nostru a fost incinerat.

Am încetat să ne mai punem întrebări. Nu mai căutăm răspunsuri. Duminică a fost o zi prea grea pentru noi. O zi în care la telefoanele date la diferitele autorități care ar fi putut interveni să ne ajute după eutanasia calului nu a răspuns nimeni. O zi în care am înțeles că noi reușim să rezolvăm zecile de situații cu berze și păsări rănite pe care le avem zilnic din toată țara pentru că vrem. Pentru că noi răspundem la telefon indiferent ce zi din săptămână este sau oră din noapte. Pentru că nu căutăm scuze ci soluții. Pentru că vrem și facem tot posibilul să ajutăm animale. Duminică am fost sunați din Mureș pentru un căprior bolnav, din Bihor și Teleorman pentru preluarea unor pui cu probleme din cuib, am reușit să transportăm la Sibiu puii din Gusu și Călărași sau să găsim transport pentru puiul de barză căzut din cuib din Dârlos. Și tot duminică povestea căluțului nostru s-a încheiat.
Acum avem de achitat facturi pentru eutanasia, transportul la Cluj și incinerarea iepei noastre în loc să ne bucurăm că am reușit să o salvăm de la abator.

Vrem să mulțumim echipajelor SMURD și ISU Sibiu venite la fața locului, agenților de la Postul de Poliție Cristian și celor veniți de la Sibiu, oamenilor care au stat ore întregi cu noi, celor care ne-au dat un pahar de apă rece sau ne-au spus o vorbă bună, tuturor celor ce au dat telefoane încercând să ne ajute, medicilor de la Clinica de Ecvine și celor de la USAMV Cluj care au fost de gardă la Urgențe duminică noaptea”, mai scriu cei de la Asociația Prietenii Berzelor.

Ultima oră

Comentariul meu