turul ciclist al sibiului - kevin rivera se cațără primul pe crestele făgărașilor

Kevin Rivera Serrano (Androni Giocattoli Sidermec – Costa Rica) a câştigat vineri etapa a doua a Turului Ciclist al Sibiului 2019, care a avut finalul la Bâlea Lac.

Androni Giocattoli Sidermec a ocupat primele două locuri ale etapei, Rivera fiind urmat de colegul său Daniel Munoz (Columbia), sosit cu o întârziere de 5 secunde. Poziţia a treia a podiumului i-a revenit câştigătorului din 2014, croatul Radoslav Rogina (Adria Mobil), care a trecut linia de sosire cu 38 de secunde întârziere.
Serghei Ţvetcov (România) a sosit pe locul 4, la 40 de secunde de învingător, ceea ce i-a asigurat primul loc în ierarhia cicliştilor români. Din păcate, Eduard Grosu a terminat etapa la aproximativ 7 minute faţă de timpul limită şi a fost eliminat din cursă.
După două etape, lider al clasamentului general este Kevin Rivera, care îl devansează cu 17 secunde pe Daniel Munoz. Locul 3 în ierarhia generală este ocupat de Justin Paroz (Akros Thomus), cu 24 de secunde întârziere, în vreme ce Radoslav Rogina şi Serghei Ţvetcov ocupă locurile 4 şi 5, la 41 şi, respectiv 42 de secunde de primul loc.
Pentru Androni Giocattoli este a treia victorie consecutivă la Bâlea Lac, după succesele lui Egan Bernal în 2017 şi Ivan Sosa în 2018. Ulterior, cei doi columbieni câştigau şi Turul Sibiului.turul ciclist al sibiului - kevin rivera se cațără primul pe crestele făgărașilor

Desfăşurarea etapei
Cu o căţărare la mai puţin de 10 kilometri de la start, etapa a început destul de furtunos, cu mai multe echipe care încercau să îşi plaseze ciclişti în evadare. În cele din urmă, patru rutieri, Simone Sterbini (Giotti Victoria), Igor Dementiev (Team Novak), Gasper Katrasnik (Adria Mobil) şi Austin Stephens (303Project), au reuşit să „fugă” din pluton, iar la prima ascensiune a zilei, cea de la Dealul Dăii, aveau 20 de secunde avans. Sterbini trecea primul peste Dealul Dăii, iar la scurt timp alţi cinci ciclişti încercau să evadeze. Acţiunea lor a eşuat, iar plutonul a reuşit să anihilieze şi evadarea iniţială, astfel că după 17 kilometri se rula compact.
În scurt timp însă, Emanuela Onesti (Giotti Victoria), Timo Guller (Akros Thomus), Jon Bozic (Adria Mobil), Angelo Rafaelle (D’Amico UM Tools) şi Alexander Amiri (303Project) au format o nouă evadare, iar după 30 de kilometri din etapă aceasta avea un avans de 4:30. Onesti avea să câştige spritul intermediar de la Nocrich, Rafaelle pe cel de la Agnita, pentru ca Bozic să îşi treacă în cont şi a doua căţărare a zilei, de la Vard. Diferenţa faţă de pluton avea să se menţină constantă, în jurul a 4:30 şi după kilometrul 75 al etapei, însă în acel moment CCC Development şi Gazprom Rusvelo au trecut la trenă. În doar 10 kilometri, avansul celor cinci scăzuse la 3 minute. La kilometrul 104, cu 60 înaintea sosirii, Rafaelle renunţă la evadare, pentru ca peste alţi 10 kilometri „fugarii” să rămână cu un avans de 90 de secunde.
Onesti şi Amiri au fost ultimii ultimii rutieri ai evadării prinşi de pluton, cu 5 kilometri înaintea startului căţărării spre Bâlea. Onesti şi-a trecut în cont şi ultimul sprint intermediar, de la Albota, dar speranţele sale la victorie erau deja spulberate. Androni Giocattoli Sidermec şi CCC Development au impus ritmul pe căţărare, dar nimeni nu a încercat să atace până cu 8 kilometri înaintea sosirii. Grupul de frunte mai avea aproximativ 30 de oameni, când Danilo Celano (Amore Vita) şi Matteo Busato (Androni Giocattoli Sidermec) au dat primul atac. Prins relativ uşor, Celano a mai avut o tentativă de a se deprinde, dar acţiunea sa a pregătit atacul decisiv al cicliştilor de la… Androni! Kevin Rivera şi Daniel Munoz au plecat împreună cu Mattia Bais (Cycling Team Friuli) de lângă grupul de frunte, însă în scurt timp cicliştii lui Giani Savio au rămas singuri. Până la sosire mai erau 5 kilometri şi etapa era deja jucată. Pe ultimele pante spre Bâlea Lac, Rivera s-a dovedit mai puternic şi a adus echipei sale a treia victorie consecutivă pe „acoperişul” Turului Ciclist al Sibiului.turul ciclist al sibiului - kevin rivera se cațără primul pe crestele făgărașilor
Din cei 97 de rutieri care au luat startul, şapte au terminat etapa după timpul limită, astfel că au fost eliminaţi din cursă. Din păcate, printre ei se află şi Eduard Grosu, dar doi rutieri de la Giotti Victoria, Simone Sterbini şi Emanuele Onesti.

Tricouri distinctive:
Tricoul galben– lider al clasamentului general: Kevin Rivera (Androni Giocattoli Sidermec)
Tricoul albastru– lider al clasamentului sprinterilor: Justin Paroz (Akros Thomus)
Tricoul verde- lider al clasamentului pe puncte: Ivar Slik (Monkey Town)
Tricoul alb cu buline gri– lider al clasamentului cicliștilor U23: Kevin Rivera (Androni Giocattoli Sidermec)
Tricoul alb– lider al clasamentului cățărătorilor: Kevin Rivera (Androni Giocattoli Sidermec)
Tricoul roșu– lider al clasamentului cicliștilor români: Serghei Ţvetcov (România)

Etapa 3. Decide Păltinişul câştigătorul?
Lupta pentru victoria în Turul Ciclist al Sibiului 2019 continuă însă sâmbătă, cu o etapă extrem de dificilă, care se va încheia la Păltiniş.
Cu cinci cățărări, una de categoria A, și câte două de categoriile B și C, penultima etapă a TCS 2019, va stabili cel mai probabil ierarhia finală în partea sa superioară. De cinci ori în istoria cursei câștigătorul de la Păltiniș s-a impus în clasamentul general, iar cățărarea finală, în lungime de 14,6 kilometri, oferă o pantă maximă de 11%. Până acolo însă, cicliștii vor mai avea de parcurs alți 23 de kilometri de cățărare, cu pante ce depășesc 8%.
Căţărările zilei de sâmbătă:
Poiana (x2) – 7,1 km lungime, pantă medie 3,52%, pantă maximă 8,3%, diferenţă de nivel 250 m
Apold (x2) – 4,8 km lungime, pantă medie 3,63%, pantă maximă 6,5%, diferenţă de nivel 174 m
Păltiniş – 14,6 km lungime, pantă medie 5,23%, pantă maximă 11%, diferenţă de nivel 763 m
Sprinturi: Orlat (x2) şi Curmătura.

Sâmbătă, 6 iulie, circulaţia rutieră va fi închisă între orele 11:00 şi 17:00 în staţiunea Păltiniş, pe sectorul de drum dintre Parcare Telescaun şi intersecţie cu drumul spre Santa. De asemenea, circulaţia pe Drumul Judeţean va fi închisă în intervalul orar 12:45 – 17:00 pe sectorul Curmătura Stezii – Păltiniş.

Detalii despre Turul Ciclist al Sibiului puteți găsi pe site-ul oficial al competiției, www.ciclism.sibiu.ro, sau pe pagina oficială de Facebook, www.facebook.com/TurulCiclistAlSibiului/.

Ultima oră

Comentariul meu