turul ciclist al sibiului - o evadare incredibilă îi aduce lui justin paroz victoria în prima etapă

Justin Paroz (Akros Thomus) a câştigat joi seara prima etapă a Turului Ciclist al Sibiului 2019, desfăşurată pe traseul Sibiu – Tălmaciu – Sălişte – Ocna Sibiului – Sibiu, în lungime de 191,8 kilometri. Rutierul elveţian a fost urmat în ierarhia etapei de rusul Alexander Smirnov (Lokoshpinx) şi de italianul Paolo Toto (Sangemini Trevigiani), care au sosit cu o întârziere 1:50.

În ierarhia generală, conduce de asemenea, Justin Paroz, care îi devansează pe Riccardo Stacchiotti (Giotti Victoria), care are o întârziere de 1:48, şi pe Ivar Slik (Monkey Town), cu o întârziere de 1:50.
Deşi toată lumea anticipa o luptă a sprinterilor, Justin Paroz s-a impus după ce s-a aflat în evadare aproximativ 165 de kilometri. Mai mult decât atât, în ultimii 70 de kilometri ai etapei ciclistul de 23 de ani a condus singur cursa, după ce l-a lăsat în urmă pe colegul său de evadare, Jon Bozic (Adria Mobil).
Eduard Grosu s-a clasat pe locul 11 şi a fost primul ciclist român care a trecut linia de sosire. Rutierul naţionalei României va îmbrăca vineri tricoul roşu, al liderului clasamentului rutierilor români.turul ciclist al sibiului - o evadare incredibilă îi aduce lui justin paroz victoria în prima etapă

Desfăşurarea etapei
La mai puţin de zece kilometri de la start, plutonul Turului Ciclist al Sibiului a dat lupta pentru primele puncte în clasamentul sprinterilor. Italianul Riccardo Stacchiotti a câştigat primul sprint intermediar, de la Cisnădie, iar Nico Selenati şi Timo Guller (ambii de la Akros Thomus) au completat podiumul. Plutonul nu a fost de acord cu o evadare timpurie, în ciuda faptului că opt rutieri au încercat să se distanţeze, imediat după Cisnădie.
Totuşi, după 25 de kilometri, Justin Paroz şi Jon Bozic reuşeau să păcălească plutonul şi să pună o distanţă de de 20 de secunde faţă de adversarii lor. În scurt timp, avansul celor doi avea să depăşescă cinci minute, iar prima căţărare a zilei, de la Cisnădioara, era adjudecată de la Paroz. Bozic şi-a luat revanşa la a doua ascensiune a zilei, de la Călugăru, unde avansul celor doi era de 5:30.
Căţărarea de la Călugăru a dat mult de furcă plutonului, rutierii reuşind să revenă în grup compact pe coborâre. Avansul evadării începuse să scadă, iar la sprintul de la Orlat, câştigat de Paroz, acesta era de 3:30. După alţi şapte kilometri, soarta evadării părea pecetluită, la Sălişte distanţa celor doi fugari reducându-se la două minute. Din acel moment, plutonul nu a mai forţat, iar la kilometrul 104 Paroz şi Bozic vor trece în această ordine peste căţărarea de la Gusu, cu un avans de aproape patru minute.
Ascensiunea de la Păuca este adjudecată tot de Paroz, care devenea astfel lider al ierarhiei căţărătorilor. În pluton, Androni Giocattoli Sidermec şi Monkey Town treceau la trenă, în tentativa de a recupera avansul de trei minute al evadării. Dar Paroz nu s-a mulţumit cu tricoul celui mai bun căţărator, a accelerat şi l-a distanţat pe colegul său de evadare. Pentru Bozic, evadarea se termina după alţi câţiva kilometri, iar Paroz rămânea singur în frunte. Până la sosire mai erau aproximativ 70 de kilometri, dar elveţianul a avut ulterior noroc: la o trecere la nivel cu calea ferată, plutonul a fost oprit la barieră!
Cu 45 de kilometri până la sosire, avansul de patru minute al liderului nu părea suficient, mai ales că CCC Development, Gazprom Rusvelo, Elkov Author sau Lokoshpinx făceau cu rândul la trenă. Paroz a menţinut însă un ritm ridicat şi trecea primul linia de sosire, cu un avans de 1:50. În spate, plutonul dădea lupta pentru podium, iar Matteo Pelucchi (Androni Giocattoli Sidermec) şi Rick Pluimers (Monkey Town) au căzut cu aproximativ 900 de metri înaintea sosirii. Alexander Smirnov şi Paolo Toto completau podiumul, iar Eduard Grosu, clasat pe locul 11, era primul român care trecea linia de sosire.
Din cei 105 rutieri care au luat startul şase au abandonat, printre ei numărându-se şi japonezul Yukinori Hishinuma (Amore e Vita), care a suferit o dublă fractură de claviculă şi omoplat, în urma unei căzături. De asemenea, au abandonat Carol Eduard Novak, Marius Petrache si Mihai Babaita.turul ciclist al sibiului - o evadare incredibilă îi aduce lui justin paroz victoria în prima etapă

Tricouri distinctive:
Tricoul galben– lider al clasamentului general: Justin Paroz (Akros Thomus)
Tricoul albastru– lider al clasamentului sprinterilor: Justin Paroz (Akros Thomus)
Tricoul verde- lider al clasamentului pe puncte: Justin Paroz (Akros Thomus)
Tricoul alb cu buline gri– lider al clasamentului cicliștilor U23: Joel Sutter (Akros Thomus)
Tricoul alb– lider al clasamentului cățărătorilor: Justin Paroz (Akros Thomus)
Tricoul portocaliu– lider al clasamentului combativității (cei mai mulți kilometri de evadare): Justin Paroz (Akros Thomus)
Tricoul roșu– lider al clasamentului cicliștilor români: Eduard Grosu (România)

Etapa 2 – Căţărarea pe Transfăgărăşan
A doua etapă TCS 2019 începe la fel de abrupt precum se va încheia. După nici doi kilometri de la start, caravana va începe prima ascensiune a zilei, de categoria C, de la Dealul Dăii. La kilometrul 61, cățărarea de la Vard, tot de categoria C va prefața ascensiunea de la Bâlea Lac, care va avea o lungime de 23,6 kilometri, 1.444 de metri diferență de nivel și o pantă medie de 6,12%.
Sprinterii vor avea şi ei ocazia să se lupte pentru tricoul albastru în trei ocazii: la Nocrich (km. 28,6), la Agnita (km. 54) şi la Albota (km. 133,7).
Etapa de vineri poate oferi primele indicii asupra învingătorului TCS 2019, mai ales că de patru ori în istoria competiției câștigătorul de la Bâlea Lac a îmbrăcat tricoul galben la final.
Vineri 5 iulie, circulaţia rutieră va fi închisă prin tunelul de la Bâlea Lac , de la km 115 + 926 până la km 116 + 808 în intervalul orar 13:30 -16:00. De asemenea, circulaţia rutieră va fi restricţionată pe DN 7C Transfăgărăşan, între Cârţişoara şi Bâlea Lac, în intervalul orar 14:00 – 16:00.
Detalii despre Turul Ciclist al Sibiului puteți găsi pe site-ul oficial al competiției, www.ciclism.sibiu.ro, sau pe pagina oficială de Facebook, www.facebook.com/TurulCiclistAlSibiului/.

Clasamente
Clasament etapa 1:
https://ciclism.sibiu.ro/rezultate_2019/STB_3.3_Stage_RESULTS.pdf
Clasament general:
https://ciclism.sibiu.ro/rezultate_2019/STB_4.1_General_RESULTS.pdf
Clasament echipe: https://ciclism.sibiu.ro/rezultate_2019/STB_4.5_General_Team_RESULTS.pdf
Clasament puncte: https://ciclism.sibiu.ro/rezultate_2019/STB_2.3_Points_Individual_RESULTS.pdf
Clasament căţărători: https://ciclism.sibiu.ro/rezultate_2019/STB_2.2_Points_GPM_RESULTS.pdf
Clasament sprinturi: https://ciclism.sibiu.ro/rezultate_2019/STB_2.1_Points_Interm_RESULTS.pdf
Clasament români: https://ciclism.sibiu.ro/rezultate_2019/STB_4.3_General_ROU_RESULTS.pdf
Clasamente U23: https://ciclism.sibiu.ro/rezultate_2019/STB_4.2_General_U23_RESULTS.pdf

Ultima oră

Comentariul meu