video protest la muzeul astra. angajații au întrerupt lucrul

Angajații Muzeului ASTRA au întrerupt lucrul timp de o oră pentru a arăta că sunt alături de colegii lor de la muzeele naționale care suferă din cauza bugetelor limitate. Managerul ASTRA, Ciprian Ștefan, spune că problema este la sistemul care nu investește nici în dezvoltare nici în resursele umane.

Angajații de la Muzeul ASTRA sunt nemulțumiți, la fel ca și colegii din țară, de faptul că la nivel național nu există o strategie atunci când vine vorba despre Cultură. ”Nu există o strategie pentru investiții în infrastructura muzeală. Aici vorbim de săli de expoziții moderne, proiecte strategice, despre resurse umane. Un muzeograf cu cel mai înalt rang, de la un muzeu național, câștigă cât un muncitor necalificat în alte domenii, adică undeva la 2800 de lei”, spune Ciprian Ștefan, managerul muzeului ASTRA.

Ciprian Ștefan consideră că fără o strategie pe termen mediu și lung muzeele din România vor intra în impas. ”Noi contribuim la dezvoltarea economică a unei regiuni. Când familia pleacă în concediu se interesează ce muzee, ce locuri de patrimoniu național pot vizita. Noi, de exemplu, la sibiu, nu avem sărbători, pentru că în astfel de zile avem programe și activități pentru cei care vin să se recreeze. Contribuim la starea de bine a vizitatorilor, așa că muzeografii ar trebui tratați cu mai mult respect, iar ministerul culturii să pună la punct un plan pentru muzeele țării. Nu avem legătură cu politicul, noi suntem profesioniști care ne dorim să muncim, să venim cu soluții, într-un dialog”, spune Ciprian Ștefan.

Pe parcursul protestului spontan activitatea Muzeului ASTRA nu a fost întreruptă, vizitatorii au putut admira în cotinuare exponatele.

Ultima oră

Comentariul meu