razii la sibiu - sunt controlate firmele care folosesc substanțe chimice

Operatorii economici care efectuează operațiuni cu precursori de explozivi restricționați interziși publicului larg au mai multe obligații. Mai exact, cei care folosesc substanțe chimice trebuie să anunțe autoritățile că le utilizează, altfel vor primi amenzi mari. La Sibiu, au început deja controalele.

Potrivit Legii nr. 49/2018 privind precursorii de explozivi, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, operatorii economici care produc, introduc, dețin, experimentează, prelucrează, transportă, utilizează sau pun la dispoziție precursori de explozivi restricționați, au obligația, înaintea începerii activității cu precursori de explozivi restricționați, de a transmite punctului național de contact, care este Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (cu sediul în București, sector 5, str. Mihai vodă, nr. 6, telefon/fax: 021 312 78 20, precursori.explozivi@politiaromana.ro), următoarele:

  • decizia de numire a persoanei responsabile de activitatea cu precursorii de explozivi restricționați și a înlocuitorului acestuia (art. 11);
  • lista cu precursorii de explozivi restricționați sau amestecurile sau alte substanțe care conțin astfel de substanțe cu care efectuează operațiuni.

În vederea monitorizării tranzacțiilor efectuate cu precursori de explozivi restricționați, operatorii economici țin evidența strictă a acestora sub forma unui registru anume destinat.

Pentru luarea în evidență și înregistrarea registrului privind tranzacțiile efectuate cu precursori de explozivi restricționați, operatorii economici se vor prezenta la unitatea de poliție județeană în raza căreia își defășoară activitatea, cu următoarele documente:
– cerere scrisă, în care vor fi specificate inclusiv datele de contact ale persoanei împuternicite să depună documentația
– registrul întocmit cu respectarea prevederilor legale în domeniu
– notificarea înaintată punctului național de contact însoțită de confirmarea de primire, lista cu precursorii de explozivi cu care efectuează operațiuni și decizia de numire a persoanei responsabile de activitatea cu precursorii de explozivi restricționați și a înlocuitorului acesteia și copii după actele de identitate ale acestora
– certificat de înregistrare eliberat de O.N.R.C.
– acord de funcționare eliberat de Primărie pentru punctele de lucru.

Precursor de exploziv – o substanță dintre cele enumerate în Anexele 1 și 2 din Regulamentul (UE) nr. 98/2013 al Parlamentului European și al Consiliului privind comercializarea și utilizarea precursorilor de explozivi, respectiv substanțe care nu se pun la dispoziția publicului larg, izolate sau în amestecuri ori substanțe care le conțin, cu excepția cazului în care concentrația este egală sau mai mică decât valorile limită stabilite în Anexa I și substanțe izolate sau în amestecuri ori în substanțe pentru care se raportează tranzacțiile suspecte potrivit Anexei II.

Precursor de exploziv restricționat – o substanță dintre cele enumerate în Anexa I la Regulamentul (UE) nr. 98/2013 aflată într-o concentrație mai mare decât limita maximă corespunzătoare prevăzută pentru aceasta, respectiv un amestec sau o altă substanță în care o componentă dintre cele enumerate în Anexa I la Regulamentul (UE) nr. 98/2013 este prezentă într-o concentrație mai mare decât limita maximă corespunzătoare, ori, dacă este cazul, o substanță aflată sub control național.

Printre operatorii economici care efectueză operațiuni cu precursori de explozivi restricționați, se numără: case de amanet/ateliere de bijuterii, societăți comerciale/instituții publice care dețin laboratoare chimice/de calitate/sanitare/de analize, farmacii, unități medicale, societăți care desfășoară activități veterinare, societăți comerciale care desfășoară activități de: fabricare hârtie și carton, tratare și acoperire metale, comerț/intermediere comerț cu precursori de explozivi restricționați, activități de asistență medicală specializată, fabricare produse lactate, fabricare piese și accesorii pentru autovehicule, creștere păsări, finisare materiale textile, fabrici de bere/suc, societăți comerciale care au ca și obiect de activitate purificarea aerului din piscine/bazine cu apă, societăți comerciale care efectuează operațiuni cu explozivi/substanțe chimice, curățătorii chimice etc.

Operatorii economici sunt rugați să verifice Anexele I și II din Regulamentul (UE) nr. 98/2013 și să identifice, dacă e cazul, substanțele pe care le utilizează în activitatea desfășurată și să urmeze procedura pentru punerea de îndată în legalitate.

Totodată, operatorii economici care desfășoară operațiuni cu precursori de explozivi restricționați au obligația de a asigura etichetarea acestor produse și de a asigura măsurile de protecție fizică a substanțelor în locațiile unde acestea se produc, se utilizează, se experimentează, se pun la dispoziție şi se depozitează.

Vă amintim că orice încălcare a prevederilor Legii nr. 49/2018 se sancționează cu amendă de la 25.000 lei la 50.000 lei, contravenientul putând achita amenda pe loc sau în termen de cel mult 15 zile de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii prevăzute.

Ultima oră

Comentariul meu