Mumia de la Sibiu nu mai poate fi văzută de vizitatori în acest an, deoarece va fi mutată vineri, de la Muzeul „Franz Binder” din centrul oraşului, în laboratorul de conservare restaurare al Muzeului în aer liber aflat la marginea municipiului, unde va fi păstrată în condiţii optime, a anunţat joi, Andrea Bernath-Doncuţiu, Şef Serviciu Conservarea bunurilor culturale de la Complexul Naţional Muzeal ASTRA. Cea mai mare provocare este însă cum vor reuşi cei de la muzeul sibian, să mute mumia, fiind une exponat atât de valoros, fragil şi vechi de 2.000 de ani.
Expert adus din Germania pentru mumia egipteană din Sibiu
În aceste zile, la Sibiu se află dr. Jens Klocke din Germania, expert recomandat de către UNESCO, care împreună cu specialiştii muzeului analizează mumia la care nu s-a mai umblat de 15 ani, înainte ca ea să fie mutată în Muzeul în aer liber. „Din punct de vedere ştiinţific, acest demers este o premieră în domeniu, dar şi unul necesar în procesul de mutare în depozit a mumiei cu sarcofag”, se arată într-un comunicat de presă. Această analiză a mumiei de la Sibiu este considerată cel mai important demers în cercetarea ştiinţifică în egiptologie realizat în România, în ultimul sfert de secol. Laboratorul va pune în lumină subiecte precum infestarea, blestemele, contaminarea chimică şi microbiană a mumiilor. În acest context, vizita de lucru a domnului Jens Klocke, recomandat de UNESCO pentru activitatea sa valoroasă în domeniu, va prilejui ocazia unui schimb de experienţă inedit pentru specialiştii români. Este, fără doar şi poate, cel mai important demers în cercetarea ştiinţifică în egiptologie realizat în România în ultimii 25 de ani. Acest atelier-laborator-seminar va concluziona şi alte aspect importante despre cum transportăm cele mai fragile piese de patrimoniu.”, a declarat Andrea Bernath-Doncuţiu.
Mumia de la Sibiu intră în carantină
Mumia cu sarcofag a fost expusă în cadrul Muzeului de Etnografie Universală Franz Binder din Piaţa Mică nr. 11. Unitatea muzeală se află acum în reorganizare, iar mumia va fi transferată pentru depozitare adecvată în cadrul Centrului ASTRA pentru Patrimoniu din Muzeul în aer liber. Cu o vechime de peste 2000 de ani, acest important ansamblu de bunuri culturale de patrimoniu a constituit pentru ultimii 25 de ani una dintre atracţiile principale ale Muzeului ASTRA. Cea mai mare încercare pentru specialişti este conservarea mumiei, înainte de a fi mutată. Transportul acesteia pe câţiva kilometri, este o premieră pentru Sibiu şi un lucru dificil de realizat, mumia veche de 2.000 de ani, fiind foarte fragilă. „Sperăm ca mutarea va fi plină de succes”, a mai spus Andrea Bernath-Doncuţiu.