Revoluția din 1989 și literatura în postcomunism sunt temele colocviilor naționale ale Revistei Transilvania, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la cea mai importantă schimbare socio-politică în spațiul românesc de după cel de-al Doilea Război Mondial. Revista Transilvania (publicație a Complexului Național Muzeal ASTRA) continuă seria colocviilor naționale în care își propune să pună în dezbatere trei decenii de transformare în planul literaturii.
Prima serie a colocviilor anuale ale revistei a avut loc între 1977 și 1986, sub conducerea lui Mircea Tomuș. Colocviile Transilvaniei s-au impus atunci drept unul dintre cele mai serioase evenimente culturale ale acelor decenii. Reluate în 2003, colocviile au urmărit să participe la discuțiile centrale și esențiale ale culturii umaniste contemporane, aducând la Sibiu mințile cele mai active și mai influente din scrisul contemporan.
Ediția din acest an are ca invitați scriitori, profesori universitari, cercetători științifici, directori ai Institutelor Academiei și scriitori din cele mai importante centre de cultură și cercetare ale țării: sunt invitați și vor participa la dezbateri critici și scriitori din Cluj-Napoca (Andreea Coroian Goldiș, Alex Goldiș, Cosmin Borza, Ovio Olaru și Adriana Stan, de la Universitatea Babeș-Bolyai și Institutul de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” al Academiei Române), din Iași (Bogdan Crețu, Antonio Patraș și Roxana Patraș, de la Institutul de Filologie Română „Al. Philippide” al Academiei Române și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”) și din Sibiu (Alina Bako, Dumitru Chioaru, Mirela Ocinic, Rodica Grigore, Andrei Terian, Rita Chirian, Bogdan Federeac, Ioan Radu Văcărescu și Teodora Coman de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și Revista Euphorion). Colocviile din acest an se bucură și de participarea scriitorilor Florin Iaru și Emilian Galaicu-Păun din București și Chișinău.
Evenimentele vor fi moderate de organizatorii evenimentului, membri ai redacției Revistei Transilvania, scriitorii și criticii Radu Vancu, Dragoș Varga, Vlad Pojoga și Ștefan Baghiu.
Deschiderea Colocviilor va avea loc joi, 27 iunie, la ora 18:00, la Librăria Humanitas „Constantin Noica” din Sibiu. Tema discuției inaugurale va fi 1989-2019: Literatura română la 30 de ani după comunism.
Vineri, 28 iunie, de la ora 18:00, tot la Librăria Humanitas, va avea loc o dezbatere cu tema Poezia română în ultimii 30 de ani, în cadrul căreia vor fi lansate cărțile recente ale lui Florin Iaru & Emilian Galaicu-Păun.