sibiul organizează primul summit pentru simplificarea fondurilor europene

Sibiul este primul judeţ din România care organizează vineri, un summit pentru simplificarea fondurilor structurale. Din dorinţa de a accesa mai mulţi bani europeni pentru investiţii în judeţul Sibiu, preşedintele Consiliului Judeţean, Daniela Cîmpean, cere mai puţină birocraţie când vine vorba de banii europeni care pot fi atraşi în judeţul nostru.

Al doilea summit în muzeul din Pădurea Dumbrava

Consiliul Judeţean (CJ) Sibiu alături de platforma Advisory Hub si cu sprijinul Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene şi a Asociatiilor Municipiilor, Oraşelor şi Comunelor din România, în contextul deţinerii preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, organizează Summitul pentru simplificarea accesării fondurilor structurale. Evenimentul va avea loc în Muzeul Astra, care a găzduit pe 9 mai Summitul PPE. Scopul evenimentului este de a concretiza munca experţilor AdvisoryHub începută încă din 2015, de a simplifica procedurile pentru accesarea şi implementarea fondurilor structurale, atât la nivel european, cât şi la nivel naţional, prin dezbaterea propunerii legislative pentru simplificarea măsurilor necesare, potrivit unui comunicat de presă al organizatorilor summitului.

Preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu: „Fondurile europene sunt şansa României”

„Fondurile europene sunt şansa României de a recupera decalajele de dezvoltare socio-economică şi de a deveni competitivă la nivel european. Însă, deşi suntem cu „banii aproape în sac”, absorbţia precară şi folosirea uneori ineficientă a acestora, ne împiedică să fructificăm această şansă. Propunerea legislativă de simplificare a procedurilor de accesare a fondurilor europene este o soluţie pe care vrem să o lansăm în 28 iunie de la Sibiu” a declarat luni, Daniela Cîmpean, preşedintele CJ Sibiu. Simplificarea regulilor şi a legislaţiei naţionale privind accesarea fondurilor structurale şi de investiţii Europene trebuie să fie o prioritate maximă pentru România pentru a urgenta dezvoltarea infrastructurii, scurtării timpului de depunere a proiectelor până la finanţare şi a asigura o finanţare rapidă a mediului privat. Începând cu actuala perioadă 2014-2020, Regulamentele UE au pus bazele simplificării, dar din păcate acest lucru nu s-a întâmplat la nivel naţional, din contră – complexitatea sistemului de management şi control a crescut, generând o scădere a eficienţei şi impactului fondurilor structurale.

AdvisoryHub: Trebuie făcute investiţii care să corespundă cu nevoile comunităţii

„În primul rând, simplificarea trebuie să fie făcută pentru beneficiarii şi aplicanţii din mediul public şi privat pentru ca ei să se concentreze pe calitatea implementării proiectelor şi să nu fie axaţi mai mult decât ar fi necesar pe partea administrativă. În al doilea rând, nevoia de simplificare trebuie înţeleasă şi în contextul unei nevoi de creştere a performanţei, a eficienţei şi a impactului ultilizării fondurilor europene. Nu în ultimul rând, trebuie simplificate obiectivele de investiţii care să corespundă cu nevoile reale de dezvoltare la nivel naţional, la nivel de comunităţi locale, ale IMM-urilor şi microîntreprinderilor, combinând acolo unde este posibil granturile cu instrumentele financiare. Doresc să-i mulţumesc atât doamnei Daniela Cîmpean – Preşedinta Consiliului Judeţean Sibiu, pentru sprijinul şi asocierea în cadrul evenimentului, dar şi partenerilor din cadrul asociatiilor publice, autoritatilor locale şi din mediul privat, care au contribuit la concretizarea printr-un act legislativ la nevoia de simplificare a accesării fondurilor în România” a declarat Bogdan Rogin, initiatorul platformei AdvisoryHub.

Trei foşti miniştri din România, Irlanda şi Letonia vin să vorbească despre banii europeni la Sibiu

La eveniment vor lua cuvântul pe lânga reprezentanţii UNCJR, AMR, AOR şi ACoR, Dick Roche – fostul Ministru de Afaceri Europene al Irlandei – ţara cu cea mai ridicată rată de absorbţie a fondurilor europene şi care a iniţiat reforma pentru simplificare, Antonio Nieto – fost Presedinte al cunoscutei organizaţii globale PMI (Institul de Project Management), Florin Jianu – Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor private Mici şi Mijlocii, Dumitru Fornea – Membru în cadrul Comitetului Economic şi Social European, reprezentanţi ai Băncii Europeane de Investiţii, Alexandru Potor – Presedintele Asociaţiei GAL-urilor, Dan Vlădescu – Preşedintele Autorităţii de Audit şi Catalin Lungu – vicepresedintele asociatiei inginerilor din Romania, precum şi alti reprezentanţi ai instituţiilor de stat, implicate direct în acest proces.

Vineri se întocmeşte Declaraţia de Simplificare de la Sibiu

Principalele teme dezbătute vor fi legate de propunerea legislativa de simplificare a mai multor acte normative, măsurile necesare ce trebuie adoptate de către autorităţile de management şi ministerele care gestionează fonduri UE, surse complemenare de finanţare la nivel local şi judeţean prin instrumente financiare, precum şi o nouă abordare în finanţarea zonelor industriale şi miniere în tranziţie. Toate acestea au ca scop demararea Initiativei Cetăţeneşti de adoptare a legislaţiei pentru simplificare, precum şi adoptarea Declaraţiei pentru Simplificare de la Sibiu. Având în vedere complexitatea subiectului, dar şi diversitatea beneficiarilor, Consiliul Judeţean Sibiu lansează invitaţia, ca fiecare persoană interesată, cu experienţă în accesarea fondurilor europene, să contribuie prin sugestii la simplificarea accesării fondurilor europene, printr-un formular online disponibil pe site ul Consiliului Judeţean Sibiu. De asemenea, pot fi transmise întrebări – click aici – care vor fi dezbătute alături de specialişti în cadrul Summitului pentru simplificarea accesării fondurilor europene din data de 28 iunie, la Sibiu. Informaţii suplimentare sunt disponibile pe site-ul instituţiei, www.cjsibiu.ro.

Consiliul Judeţean Sibiu a accesat 100 de milioane de euro bani europeni

„Noi avem peste 100 de milioane de euro accesate fonduri europene, majoritatea sunt în domeniul infrastructurii rutiere, unde ne arde cel mai tare. (…) după aceasta, infrastructura sanitară (…)”, a precizat Daniela Cîmpean. Aceasta cere „reducerea perioadei de la momentul la care depui cererea de finanţare, până la momentul în care închei contractul, prin simplificarea documentelor.” Daniela Cîmpean afirmă că o altă modificare trebuie făcută la Fisc. „Un lucru pe care pe noi ne arde foarte mult şi îi arde pe toţi colegii noştri din toate UAT-urile sau toţi cei care trebuie să facă achiziţii publice, respectiv verificările pe care ANAF-ul le face dosarelor de achiziţie”, a adugat Cîmpean. Potrivit acesteia, ar fi preferabil ca acelaşi angajat ANAF să verifice documentaţia sau verificarea să se facă mai bine o singură dată, nu mai mulţi anjaţi ai Fiscului să dea diverse soluţii şi interpretări, care prelungesc termenele.

Ultima oră

Comentariul meu