românii suferă din cauza lipsei de somn. trei sferturi nu se odihnesc suficient

Somnul este extrem de important pentru o viață echilibrată și sănătoasă. Doar că mai bine de trei sferturi dintre români nu dorm suficient. Tehnologia este cea care influențează negativ acest aspect, scriu stirileprotv.ro

68% dintre români dorm mai puțin de 7-8 ore pe noapte, cât ar fi recomandat, iar mulți sunt tentați să folosească diverse aplicații, ceasuri, perne sau chiar paturi inteligente, în speranța că se vor putea odihni.

Specialiști atrag însă atenția că datele înregistrate de aceste noi tehnologii nu sunt întotdeauna relevante și nu pot înlocui sfatul unui medic.

Insomnia este cea mai frecventă tulburare de somn la nivel mondial. Tocmai de aceea în ultimii ani au apărut numeroase dispozitive care analizează ritmul cardiac, respirația și mișcările din timpul somnului. De cele mai multe ori au forma unor brățări sau a unor ceasuri inteligente, dar există și tricouri, perne, paturi sau corpuri de iluminat.

Dispozitivele de monitorizare a somnului sunt folosite prin intermediul unor aplicații pe care le descărcăm pe smartphone. Fiecare dispozitiv are propria sa aplicație, iar interpretarea datelor strânse de aceste device-uri este extrem de importantă. De exemplu, o persoană care se trezește constant obosită ar putea să înțeleagă mai bine cauzele acestei stări neplăcute, urmărind zilnic stadiile somnului său pe telefon.

Însă medicii specialiști spun că putem afla dacă avem tulburări de somn doar printr-o investigație specială, făcută într-un laborator, unde poate fi monitorizată inclusiv activitatea cerebrală.

Răzvan Lungu, medic specialist pneumolog: „Aplicațiile și dispozitivele inteligente fac estimări. Nu se pot compara ca și nivel al calității cu înregistrarea de somn pentru că nu prea ai cum să vezi altfel gradul de somn al pacientului fără să monitorizezi activitatea cerebrală.”

Potrivit unui studiu realizat la nivel european, un om din patru nu doarme bine noaptea, iar unul din zece este obosit sau lipsit de energie ziua pentru că nu se odihneşte suficient. În plus, o persoană din 10 folosește în fiecare seară, înainte de culcare, un dispozitiv electronic, precum telefonul mobil, tableta sau televizorul.

Iar lumina albastră generată de aceste dispozitive afectează calitatea somnului. Medicii recomandă să evităm contactul cu ecranele luminoase cu două ore înainte de somn și să ne organizăm în așa fel încât să adormim în fiecare seară la aceeași oră.

Mihai Bran, psihiatru: „Somnul are mai multe faze și dacă nu sunt respectate acele faze, dacă sunt perturbate sau dacă te trezești într-o anumită fază, o să ai o dispoziție proastă, vei fi obosit toată ziua.”

Prima fază a somnului, adormirea, durează între 5 și 10 minute. Urmează somnul superficial, estimat la 15 minute, şi cel profund care variază în funcție de vârstă. Când dormim profund, se întâmplă să şi visam, iar această etapă este numită de specialişti REM.

Răzvan Lungu, medic specialist pneumolog, cu competență în somnologie: ”Somnul este extrem de diferit nu doar de la un pacient la altul, de la un om la altul. Somnul este extrem de diferit și de la o noapte la alta.”

Piața internațională a dispozitivelor care monitorizează somnul a ajuns la 125 de milioane de euro la sfârșitul anului 2017. Vânzările au continuat să crească și în 2018.

Ultima oră

Comentariul meu