Proiect de lege - Angajații ar putea lucra contra cost o zi pe weekend

Un proiect de lege inițiat de mai mulți deputați și senatori PNL prevede modificarea Codului Muncii. una din prevederi spune că angajații pot opta să lucreze într-una din cele două zile ale weekend-ului, fiind plătiți pentru asta.

”Regimul juridic al muncii prestate în zilele de repaus săptămânal este reglementat de norme ce țin de două instituții juridice, respectiv cele care reglementează munca suplimentară, pe de-o parte, și cele care privesc repausul săptămânal, pe de-altă parte”, se arată în expunerea de motive.

Proiect de lege - Angajații ar putea lucra contra cost o zi pe weekend

Potrivit Codului Muncii, ”durata normală a timpului de muncă este de opt ore pe zi și de 40 de ore pe săptămână”, iar orice depășire a limitei impuse se încadrează în sfera noțiunii de muncă suplimentară.

Liberalii arată că legislația nu interzice angajatului să presteze ore suplimentare în intervalul repausului săptămânal.

”Dimpotrivă, art. 114 Codul Muncii, prin care se stabilește durata maximă săptămânală a timpului de muncă, are în vedere și orele suplimentare: durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăși 48 de ore pe săptămână, inclusiv în orele suplimentare”, se mai arată în expunerea de motive.

În acest fel, liberalii arată că, din dispozițiile legale, ”reiese foarte clar că orele suplimentare pot fi efectuate oricând pe durata celor 7 zile ale săptămânii, cu respectarea limitei maxime de 48 de ore de activitate săptămânal.”

Modificarea ar fi în interesul angajatorului dar și al salariaților, sunt de părere liberalii.

”Este de altfel o soluție logică, o astfel de interpretare fiind nu numai în interesul angajatorului, ci și al angajaților. În practivă, poziția oficială a multor ITM-uri este frecvent contrazisă de preferințele individuale ale salariaților care optează pentru suplimentarea veniturilor prin prestarea de muncă suplimentară”, se mai arată în expunerea de motive.

În acest sens, proiectul are în vedere modificarea unui articol al Codului Muncii din care să reiasă că salariatul poate fi compensat și doar financiar, fără a depăși durata de opt ore de muncă, iar repausul săptămânal să scadă la 24 de ore.

”În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă și duminică ar prejudicia interesul public sau desfășurarea normală a activității, repausul săptămânal poate fi acordat și în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.Cu acordul salariatului, munca prestată cu caracter ocazional, într-o zi de repaus săptămânal, se poate compensa și doar financiar, dar durata ei nu poate depăși 8 ore, astfel încât repausul săptămânal să fie de minim 24 de ore. Munca prestată în această situație se va plăti cu un spor de minim 75 % din salariul de bază, agreat între salariat şi angajator.”, se arată în propunerea de modificare a legii.

Proiectul de lege a fost inițiat în Camera Deputaților, Senatul fiind cameră decidentă.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică