EXCLUSIV Primele imagini din SUA cu sibienii care au câştigat medalia de AUR la Olimpiada Geniilor

Trei liceeni de la Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Sibiu au reuşit să obţină o medalie de aur şi una de argint, la două secţiuni, la Olimpiada Geniilor, un concurs organizat de către Oswego State University of New York. Profesoara care i-a coordonat pe cei trei liceeni mulţumeşte sponsorilor şi presei, pentru susţinerea, fără de care nu ar fi ajuns în SUA.

Profesoara de fizică, Florentina Ileşan: „Este o mare bucurie”

Profesoara care a coordonat echipa, cea care predă Fizica la „Octavian Goga”, Florentina Ileşan a declarat pentru Ora de Sibiu, imediat după primirea premiilor: „Este o mare bucurie să fiu alături de elevii mei Daniel Marpozan, Codrin Muntean şi Alexandru Radac la momentul premierii de la Olimpiada Geniilor organizată de Universitatea din Oswego, USA. Eforturile lor au fost răsplătite cu aur la robotică şi argint la inovaţie ştiinţifică. A fost o experienţă extraordinară şi am toata recunoştinţa pentru toţi cei care ne- au fost alături părinţii, colegii profesori , elevii, reprezentanţii mass-media şi generoşii sponsori! Apreciez modul exemplar în care a fost organizată olimpiada.” EXCLUSIV Primele imagini din SUA cu sibienii care au câştigat medalia de AUR la Olimpiada Geniilor

Robotul pompier creat de copiii din Sibiu a impresionat juriul internaţional

Elevii români au impresionat în SUA cu un robot pompier, creat de ei, cu care au luat medalia de aur şi au câştigat concursul de Robotică. Alexandru Rădac, Daniel Marpozan şi Codrin Muntean sunt elevi în clasa a X-a la matematică-informatică şi formează echipa herotech, coordonată de profesoara de fizică Florentina Ileşan. Cei trei elevi sibieni au prezentat în SUA două invenţii proprii, un robot şi un sistem inteligent de economisire a energiei electrice. Liceeni au reuşit să creeze un robot pompier care să salveze oamenii dintr-un incendiu, fără să pună în pericol viaţa salvatorilor. Practic, robotul creat de cei trei tineri din Sibiu este prevăzut cu un braţ, care se poate prelungi, cu care pot fi scoşi oameni afectaţi de un incendiu, fără ca pompierii să înfrunte flăcările. Pentru Secţiunea Science-Innovation, echipa herotech a prezentat un sistem inteligent de economisire a energiei electrice, care controlează luminile dintr-o casă, prin intermediul unei reţele de senzori. Cei trei au creat un sistem inteligent pe bază de bariere în infraroşu, prin care se controlează în mod automat luminile dintr-o locuinţă şi care ţine evidenţa numărului de persoane din încăpere. Acest proiect a fost premiat în România, de o companie din domeniul energiei. Dacă la concursul din ţară cei trei liceeni au prezentat proiectul şi macheta, în SUA au prezentat modulul care se montează pe uşa de la intrare şi aplicaţia pentru telefonul mobil. În SUA ei au demonstrat cum două dispozitive montate pe uşă pot număra câţi oameni sunt într-o încăpere, le pot asigura lumina cât stau în interior, totul fără să apese pe vreun întrerupător.

 

Ultima oră