Doi bărbaţi aflaţi în drumeţii pe munte au murit în ultimele trei zile în judeţul Sibiu. Dr. cardiolog Cătălin Bălan a decedat duminică, în timp ce pedala pe bicicletă, în plină zi, pe căldură, în staţiunea Păltiniş, iar miercuri, un turist german a murit în excursie, pe Vârful Măgura, din Cisnădioara, în timp ce mergea în plină arşiţă. Amândoi au făcut sport, ziua în amiaza mare, pe caniculă. Verdictul a fost dur: stop cardio-respirator şi s-a declarat decesul.
Cum să nu mori de inimă pe caniculă
Pentru a ne feri de orice problemă ce poate apărea cu sănătatea în aceste zile, din cauza căldurii, am cerut sfatul şefului Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) Sibiu, dr. Constantin Roşca. „Nu faci efort exceseiv, stai la umbră, te hidratezi, te vitaminizezi bine!” spune medicul sibian. Întrebat ce ce întâmplă cu organismul nostru dacă facem efort fizic foarte mare pe caniculă, dr. Roşca ne-a explicat: „Şi dacă nu faci efort, transpiri 2 litri. Dacă mai faci şi efort, pierzi 4 litri. Stopul cardio-respirator poţi să îl faci şi la 30 de ani şi la 70 de ani. Poate să îl facă oricine, pentru că este un efort enorm pentru corp. Tu pierzi în decurs de o jumătate de oră, o oră, cantitatea de lichide şi săruri cât ai pierde într-o muncă normală într-o săptămână. Că faci un efort, că lucrezi în căldură, că joci fotbal, că mergi pe bicicletă, etc.”
Beţi apă, nu sucuri
A te hidrata nu înseamnă a bea sucuri, mai ales cele carbogazoase. Deci nu beţi cola în loc de apă, mai ales când este foarte cald. Mai este o problemă, dacă bei un litru de apă, acel litru nu se absoarbe instant în organism. Când o pierdem, o pierdem instant, dar absorbţia nu se face imediat. Aşa că medicii ne recomandă să ne hidratăm treptat, pe parcursul întregii zile şi zilnic, mai ales când este foarte cald. Şi efortul trebuie să fie etapizat.
Între orele 11.00 şi 16.00 evitaţi să staţi în soare
Şeful UPU Sibiu ne recomandă să evităm să stăm în soare şi cu atât mai mult să facem efort mare, între orele 11.00 şi 16.00.