Utlilizarea telefonului mobil are și alte efecte asupra noastră decât faptul că ne afectează vederea. Oamenii care folosesc mult telefonul mobil, și ăn special tinerii, incep să dezvolte un os straniu în partea superioară a gâtului, care se formează pentru a susține greutatea craniului atunci când ochii stau țintiți în telefon.
E demonstrat deja faptul că utilizarea intensivă a telefoanelor produce o problemă fizică: riscăm să ne pierdem vederea. Cu toate acestea, oamenii de știință au constatat că ființele umane mai dezvoltă și un os ciudat în partea superioară a gâtului, la baza craniului. Tinerii fiind cei mai afectați.
Acest os se formează datorită capului puțin înclinat înainte pentru a privi ecranul telefonului. Acest fenomen a fost descoperit de o echipă de cercetători de la Universitatea Sunshine Coast din Australia. E destul de ușor să aflați dacă ați dezvoltat deja acest os. Trebuie doar să apăsați cu degetele pe gât, la baza craniului. Dacă simțiți o proeminență, atunci faceți parte din grupul care suferă deja de această problemă.
Fenomenul e cunoscut ca o protuberanță occipitală externă. Acesta e studiat de cercetători din 2016, iar radiografiile au demonstrat că adolescenții și tinerii sunt cei mai afectați. Prin intermediul radiografiilor coloanei cervicale laterale ale persoanelor cuprinse între 18 și 30 de ani, oamenii de știință au descoperit 218 de cazuri care au această protuberanță occipitală externă. Din acele 218 de persoane, 10% aveau deja un os dezvoltat cu o lungime de cel puțin 2 cm. Bărbații (67%) erau mai afectați de această problemă decât femeile. Cel mai lung os dezvoltat de bărbat a fost de 3,6 cm, iar de femeie – 2,7 cm.
Fenomenul are denumirea de „gât de citire,” semnificația acestuia poate fi ușor desprinsă din poziționarea fixată și nefirească a gâtului pentru a privi ecranul telefonului sau al tabletei. Capul uman cântărește aproximativ 4,5 kg, iar înclinarea înainte pentru a privi ecranele dispozitivelor creează o presiune suplimentară asupra gâtului. Acest efort prelungit determină corpul uman să formeze noi țesuturi osoase pentru a sprijini această greutate.
Doctorul australian David Shahar, autorul principal al studiului, a explicat: „Menținerea acestei poziții pentru perioade lungi de timp poate crește presiunea asupra mușchilor gâtului care direct afectează craniul, în acest caz, cel mai probabil organismul va răspunde prin crearea unor noi țesuturi osoase care, de fapt, formează acea protuberanță.”
Sursă: Tekcrispy.