atenţie, la vipere! serul pentru muşcătura de viperă nu există în sibiu şi ar putea ajunge abia la sfârşitul anului

Dacă faceţi drumeţii pe munte sau circulaţi într-o zonă în care există vipere, evitaţi să fiţi muşcaţi. În Sibiu nu există ser antiviperin, deci nu vi se poate face injecţia care va poate salva de la moarte. Şi dacă cumpăraţi dumneavoastră fiola cu ser din Ungaria, aceasta nu este omologată în România, deci nu veţi găsi un medic care să rişte şi să încalce protocoalele să vă facă injecţia. La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă există două fiole de ser expirate, care nu se dau niciunui pacient, pentru că doctorii nu vor să încalce atenţionările producătorului şi să rişte viaţa vreunui bolnav.

Ce soluţii ai dacă te muşca o viperă şi eşti în Sibiu

atenţie, la vipere! serul pentru muşcătura de viperă nu există în sibiu şi ar putea ajunge abia la sfârşitul anului
  1. Mergi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi aştepţi până când medicii încearcă să găsească o fiolă de ser antiviperin în restul ţării, pe care să o aducă de urgenţă la Sibiu. Serul se poate administra în maxim 48 de ore. Cu cât se face injecţia mai repede, cu atât se evită complicaţiile. Întrebat ce face dacă astăzi îi vine un pacient muşcat de viperă, în Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) de la Spitalul Clinic Judeţean Sibiu, şeful UPU, dr. Constantin Roşca, ne-a spus: „Dacă azi vine un caz, nu avem ce face decât tratament strict cu cortizon, adrenalină, perfuzare. Putem aduce din România ser antiviperin doar dacă un centru mare are şi să nu fie expirat. Ale noastre au expirat în luna mai şi demersurile sunt făcute din ianuarie”, a explicat medicul sibian.
  2. Fugi în Ungaria la un spital, unde speri să aibă fiola cu serul antiviperin şi ceri să ţi se facă injecţia. Serul din Ungaria nu este recunoscut în România. Serul din Ungaria nu poate fi administrat la Sibiu, pentru că doctorii nu au voie să facă nicio indecţie cu ceva care nu e recunoscut de MInisterul Sănătăţii de la noi. L-am întrebat pe dr. Roşca, dacă un pacient îşi face rost în câteva ore, de o fiolă din Ungaria, spre exemplu, de ser antiviperin şi vine cu ea la UPU Sibiu, fiind muşcat de viperă, dacă i se face injecţia. Ei bine, dacă eşti muşcat de viperă în România, te poţi trata de asta în Ungaria, nu aici, dacă respectivul spital nu are ser. Serul adus din Ungaria nu este omologat la noi, deci doctorii nu au voie să îl folosească. atenţie, la vipere! serul pentru muşcătura de viperă nu există în sibiu şi ar putea ajunge abia la sfârşitul anului

Ce păţeşti dacă nu primeşti serul antiviperin şi eşti muşcat de viperă

Cine este muşcat de viperă şi nu primeşte serul antiviperin poate să moară, să facă şoc anafilactic sau să se aleagă cu nişte complicaţii, potrivit specialiştilor sibieni. Serul se administrează în maxim 48 de ore după ce eşti muşcat, ca să fie eficient, spun medicii.

Cât costă o fiolă de ser care te ajută după muşcătura de viperă

O singură fiolă de ser antiviperin costă peste 2.000 de euro. Ministerul Sănătăţii a avut contract cu un singur furnizor, adică o singură firmă care a livrat în ţară acest ser. Contractul se pare că a expirat cu acest furnizor şi ar trebui o nouă licitaţie să se cumpere ser. Dacă se face licitaţia acum, serul va exista în spitale peste 6 luni, cel mai devreme, estimează dr. Constantin Roşca. Dacă licitaţia va fi contestată, poate dura şi un an.

Un băieţel de 10 ani a fost muşcat luni, de o viperă, în judeţul Sibiu

Un copil de 10 ani a fost muşcat luni, de o viperă, în judeţul Sibiu. Copilul a primit serul antiviperin la spital, în Sibiu, după ce a fost adusă fiola din judeţul Alba. Niciun medic din Sibiu nu a riscat să încalce atenţionările producătorului şi să-i facă copilului injecţia cu serul expirat din cele două fiole ce existau în Spitalul Judeţean, lucru confirmat de medicul Constantin Roşca. Acesta precizează că niciun medic nu face injecţia cu serul antiviperin dacă acest ser este expirat, pentru că pot apărea complicaţii la pacient.

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică