la spitalul județean sibiu nu există ser antiviperin – ce fac sibienii dacă sunt mușcați de vipere

La Sibiu, serul antiviperin este foarte rar. Sunt doar zece fiole pentru întreaga regiune, iar astfel stă situația și în restul țării. Dacă sunt mușcați de vipere, sibienii sunt nevoiți să aștepte ca serul să fie adus din județele învecinate.

Copil mușcat de viperă – La Sibiu nu există ser
USR Sibiu a semnalat, pe Facebook, un astfel de caz. Luni, 17 iunie, un copil aflat în drumeție alături de părinții lui, a avut ghinionul să fie mușcat de o viperă. A fost dus de urgență la Spitalul Județean din Sibiu, acolo unde familia a fost informată că nu există ser. Din acest motiv, s-a luat legătura cu reprezentanții Spitalului Județean Alba, acolo unde serul exista.

„Ieri, 17 iunie, un copil aflat în drumeție cu familia a fost mușcat de o viperă. Spre surpriza tututor, Spitalul Județean de Urgență Sibiu nu dispune de stocuri de ser antiviperin. Pentru a rezolva urgența, s-a apelat la Spitalul Județean Alba. Având în vedere că ne aflăm în plin sezon de drumeții și că au existat avertismente din partea Serviciului Public Salvamont încă din luna aprilie, credem că absența serului antiviperin este o problemă serioasă”, notează cei de la USR pe Facebook.

Serul antiviperin, luat cu „împrumut” din județele vecine
Constantin Roșca, șef Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) Sibiu a declarat, pentru Ora de Sibiu, că există doar zece fiole de ser antiviperin pe regiune. „Sunt foarte rare cazurile (n.r.: de mușcături de vipere). De aceea nu se ține stoc în spitale. Atunci când e nevoie se ia serul din județele învecinate”.

Roșca mai spune că, serul antiviperin se administrează în maxim 24 de ore de la mușcătură.

Ultima oră

Comentariul meu