foto: doi în unu, un nou succes de proporții al vertigo dance company, la fits
Poate ar fi corect să parafrazez titlul spectacolului de dans al Vertigo Dance Company, spunându-i ”Sute în Unu”. Pentru că sute de sibieni au vibrat ieri la unison cu dansatorii israelieni de pe scena Centrului Cultural ”Ion Besoiu”. Întreaga sală a fost plină, s-a stat chiar și pe treptele laterale.

noa wertheim

Coregrafa Noa Wertheim și producțiile sale sunt deja o prezență de tradiție la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Producția văzută ieri, pe care o mai puteți viziona și astăzi, în același spațiu, de la orele 20:00, a fost creată în 2017 pentru a celebra cei 25 de ani de existență a Vertigo Dance Company.

Personal, cred că este mai expresiv titlul original al producției, One, One & One, cu o traducere aproximativă Unu, Unu și Unu, pentru că spectacolul se axează pe dorința individului de a se întregi, de a-și găsi Unul pereche, dansatorii evoluând pe scenă fie ca Unul, fie ca două (Unu&Unu) sau mai individualități distincte, paralele sau care se intersectează fugitiv. Realitatea pe care o urmărim dezvăluindu-se în mișcări de o fluiditate și o sincronicitate perfecte, este fragmentată, de multe ori teatrul unor lupte ce se desfășoară fie în lumea internă fie în cea exterioară. Ghicim în coregrafie sugestii ale războiului, ale luptelor sociale, individul devorat de mulțime, dar și ceea ce pare a fi bucuria recoltei sau a comuniunii cu persoana iubită.

Decorul semnat de către Roy Vatury este minimalist, așa cum ne-am obișnuit deja, dansatorii acoperă scena cu pământ, inițial în rânduri ordonate, apoi peste tot, într-un strat uniform, suport al mișcării dansatorului, simbol al unei ancorări inexorabile în terestru. Pământul, finalitate și sprijin. Invevitabil, îmi aluneca gândul spre titlul capitolului din Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” (Camil Petrescu), ”Ne-a acoperit pământul lui Dumnezeu”… Finalul dă speranța desprinderii, coregrafia dansatorilor evocă bătăi uriașe de aripi.

Vertigo Dance Company prezintă un spectacol de dans contemporan de excepție, o creație artistică cu o evidentă conștiință socială, de mediu și comunitară, o reflexie a angajamentului continuu de a explora în profunzime natura umană și conexiunea noastră cu natura. În timp, această viziune s-a concretizat într-un mod de viață și un limbaj de dans special, predat în Israel și în întreaga lume.

Dansatori: Sian Olles, Liel Fibak, Sándor Petrovics, Shani Licht, Etai Peri, Daniel Costa, Hagar Shachal, Jeremy Alberge, Korina Fraiman, Yotam Baruch
Coregrafia: Noa Wertheim

Muzica originală: Avi Balleli
Muzicieni: (violă și voce) Galia Hai, Oud Eliahu Dagmi, (voce) Ilai Balleli
Costume: Sasson Kedem
Decor: Roy Vatury
Lighting Design: Dani Fishof – Magenta

Credit foto: Paul Băilă

Ultima oră

Comentariul meu