se închid două dintre cele mai mari centre de plasament din sibiu - ce se întâmplă cu copiii
Centrul de plasament din Orlat este cel mai mare din județul Sibiu

Centrul de plasament de la Orlat și Centrul Prichindelul din Sibiu, de pe strada Bastionului, se vor închide. Copiii instituționalizați aici vor fi relocați, iar până în anul 2020 toate centrele de plasament din județ vor pune lacătul pe ușă. Este vorba despre un plan de relocare pus la punct de Autoritatea Națională de Protecție a Copilului care are drept scop scoaterea copiilor instituționalizați din centrele clasice și creșterea și educarea lor în centre de tip familial sau plasarea la asistenți maternali.

Primele două centre pentru care DGASPC a primit avizul de închidere sunt cel de la Orlat, care e și cel mai mare centru din Sibiu, și Centrul Prichindelul. La Centrul de la Orlat sunt îngrijiți în acest moment 95 de copii. Pentru aceștia vor fi construite căsuțe de tip familial. Acestea se vor regăsi în comunitate, pentru o integrare mult mai ușoară a copiilor proveniți din centru. În fiecare căsuță vor locui 12 copii care vor fi supravegheați de 12 angajați: 7 educatori, un bucătar, 4 îngrijitori. Fiecare dormitor va avea trei paturi, iar tot spațiul va fi gândit în funcție de standardele minime în vigoare.

Angajații de la Orlat vor participa la cursuri de inițiere pentru a se putea adapta noilor cerințe în căsuțele de tip familial. În același timp și copiii vor fi pregătiți pentru mutare. Psihologii vor vorbi cu ei despre asta și, în funcție de vârsta fiecăruia, li se va explica ce presupune această schimbare.

Complexul de Servicii Prichindelul este format din trei subunități: Centrul pentru copilul cu dizabilități, Centrul Maternal și Centrul de primire în regim de urgență. Toate vor suferi modificări în urma deciziei de închidere. Mai exact, vor fi construite două căsuțe de tip familial pentru 24 de copii, doi vor fi reintegrați în familie, doi vor părăsi sistemul pentru că împlinesc 18 ani și unul va merge către un asistent maternal, iar un altul va rămâne în îngrijirea DGASPC după împlinirea a 18 ani.

Pentru Centrul Maternal nu s-a stabilit încă o locație în care va fi mutat.

 

 

Ultima oră

Comentariul meu