lara, sprijinită de comunitatea trans - „sunt persoane trans care au fost omorâte!”

Lara, femeia trans care a fost agresată, în noaptea de sâmbătă spre duminică într-un club din Sibiu, este sprijinită de o întreagă comunitate. Din fericire, aceasta se simte bine, însă situația în care a fost pusă este de o gravitate enormă. Patrick Brăila, activist trans și Co-Președinte al Asociației ACCEPT spune că au existat cazuri în care persoane trans din România au fost ucise sau găsite decedate.

Sibianca a fost pusă într-o situație inacceptabilă. Pentru simplul fapt că a refuzat să întrețină relații sexuale cu un individ, ea a fost bătută în mijlocul unui club de manele. Un singur om a îndrăznit să o apere atunci, intervenind în altercație. Chiar și acesta a fost bătut fiindcă i-a sărit în ajutor.

Lara, sprijinită de comunitatea Trans
Din fericire, Lara este bine, însă totul se putea sfârși mult mai rău. Ea a depus o plângere la Poliția din Sibiu pe numele agresorului. Patrick Brăila, Co-Președinte al Asociației ACCEPT, este de părere însă că respectiva plângere nu va fi înregistrată ca „ură la adresa persoanelor trans”. „În România, într-un an de zile, aproximativ doar șapte astfel de plângeri intră la categoria infracțiuni motivate de ură, așa cum sunt ele prevăzute în Art. 77, lit. h) din Codul Penal. În Olanda, de exemplu, se înregistrează 10.000”, a specificat Patrick.

Tot Patrick spune că a contactat-o pe Lara pentru a se asigura că e bine. „I-am zis că îmi pare rău că a trecut prin asta și că suntem aici dacă are nevoie. Și i-am zis că putem să o ajutăm cu orice are nevoie: consiliere juridică, consiliere psihologică, contact cu un grup suport sau, pur și simplu, cu mine la telefon dacă simte nevoia să povestească. Dincolo de orice, cred că cel mai important e să o asigurăm că nu e singură”, spune Patrick.

Cum e să fii persoană trans în România
Deseori, persoanele trans sunt supuse agresiunilor. În România, există oameni care fie s-au sinucis, pentru că se simțeau denigrați ori neîndreptățiți, fie au fost omorâți sau au murit în condiții suspecte. Cazul Larei a fost unul fericit, dacă s-ar pune problema unei comparații. Acesta însă ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru fiecare dintre noi.

Persoanele trans sunt sprijinite de o comunitate mare și, de asemenea, de organizații precum ACCEPT. „Avem reprezentanți în instanță, avem psihologi, grupuri de suport, intervenim punctual în situații de criză, circulăm prin țară ca să aducem oamenii împreună, discutăm cu autorități și lansăm în curând o cercetare despre situația persoanelor trans în România, o cercetare la care au luat parte peste 150 de persoane trans”, a precizat Patrick.

Vă reamintim că sibianca Lara a fost agresată atât fizic, cât și verbal de către un individ care i-a propus să întrețină relații sexuale contra unor sume de bani. Deoarece nu a putut accepta refuzul femeii, acesta a bătut-o cu pumnii și picioarele în văzul tutoror, mai exact în incinta unui local. Vezi aici întreaga poveste.

Ultima oră

Comentariul meu