Asociaţia Contrafort Pro Kleinschenk/ Cincșor, Kultur Project/ Cincșor Transilvania Case de Oaspeţi şi galeria Artera | art + medicine vă invită la „Concert cu ochii larg închiși” – un performance care sfidează normele convenționale de ascultare și de interpretare a muzicii clasice – sâmbătă, 22 iunie, ora 22.00, la biserica fortificată din Cincșor (jud. Brașov).
Conceptul „Concertului cu ochii larg închiși”, propus de Cristina Bobe, artist vizual, constă într-un recital solo (60 min.) interpretat de violonistul Valentin Șerban în întuneric complet și include unele dintre cele mai complexe lucrări din repertoriul violonistic (Bach, Kreisler, Enescu, Paganini, Ysaÿe). Concertul este urmat de o discuție între artiști și public pornind de la experiențele personale de interacțiune cu muzica în întuneric.
Evenimentul de față este un prim demers al artiștilor Cristina Bobe și Valentin Șerban de a experimenta modalități creative de a pune în valoare muzica clasică. Întunecarea completă a spațiului de spectacol, înlăturând astfel stimulii vizuali, încurajează publicul să își îndrepte întreaga atenție asupra sunetului și să dea curs liber imaginației, toate acestea într-un mediu complet relaxat, ferit de presiunea etichetelor sociale.
„Am gândit cadrul acesta pentru ca muzica să poată fi interiorizată mai ușor. Concertul e și un prilej de a retrăi propriile angoase, temeri sau bucurii, pentru a ne elibera în felul acesta de ele. Cred că procesul e unul terapeutic, iar revenirea la lumea văzută este îmbogățită pentru fiecare dintre noi de întâlnirea cu el însuși.” – Cristina Bobe, artist vizual și iniţiator al spaţiului Artera | art + medicine.
„Concertul cu ochii larg închiși” este o provocare atât pentru public, care are ocazia să înțeleagă și să perceapă muzica într-un mod diferit față de cum este obișnuit, cât și pentru violonist. „Ai mai puțină nevoie de ochi ca să cânți decât ți-ai imagina. Ei te ajută să citești partitura, dar e important să nu te oprești doar la ceea ce vezi, ci să lași mâinile să răspundă, ghidate în primul rând de auz. Pe întuneric mi-e mai ușor să cânt, pentru că pot să vizualizez mai bine ceea ce aș vrea să aud și să transpun ulterior în sunet. Câteodată văzul împiedică acest exercițiu” – Valentin Şerban, violonist, membru al orchestrei Les Dissonances din Paris și concertmaestru al Orchestrei Române de Tineret.
În programul concertului pentru vioară solo:
Johann Sebastian Bach – Partita nr. 2 în Re minor
Fritz Kreisler – Recitativ și Scherzo
Niccolò Paganini – Capriciile nr. 7 și 9
George Enescu – Lăutarul
Eugène Ysaÿe – Sonata nr. 4 în Mi minor
„Concert cu ochii larg închiși” a început în spațiul Artera, în București, iar pe parcursul verii este itinerat într-o serie de spații alternative din România, printre care: Spitalul de Psihiatrie de la Căpâlnaș, Centrul Pompadou (Petrila), atelierul Made in Roșia Montană, biserica evanghelică fortificată din Cincșor, șura unei gospodării din satul Șomartin și sediul Asociației Minimorum, incinta unui conac din Țara Hațegului etc.
La Cincșor, concertul are loc în cadrul evenimentului ”Cina în natură”, organizat de Kultur Project/ Cincșor Transilvania Case de Oaspeţi în colaborare cu Asociația My Transylvania.
Asociația Contrafort Pro Kleinschenk/Cincșor este o inițiativă privată destinată promovarii bisericii fortificate din Cincșor (jud. Brașov) și sprijinirii comunității locale. Asociația Contrafort Pro Kleinschenk/ Cincșor se implică în strângerea de fonduri pentru restaurarea și întreținerea diferitelor componente ale ansamblului bisericii fortificate și este organizator și co-organizator al unui număr important de evenimente culturale găzduite de biserica fortificată Cincșor, în efortul de revitalizare a acesteia și transformare, conform unui concept inovativ și inedit, în biserică culturală.
Artera | art + medicine este un artist-run space creat pentru a explora conexiunile dintre artă și medicină, prin expoziții, conferințe, proiecții de film. Evenimentele desfășurate în acest spațiu reunesc medici, artiști sau pur și simplu curioși incurabili. Artera dezvoltă și promovează idei creative, care contribuie la o societate mai sănătatoasă, mai conștientă și mai empatică.