Zeci de avertizări de vijelii și inundații în 9 zile. Climatologii avertizează: Vor mai fi fenomene extreme

Nu mai puțin de 22 de avertizări de ploi, grindină, vânt și 16 coduri hidrologice de inundații au fost emise în primele 9 zile ale lunii iunie, unele fiind cod roșu, ceea ce înseamnă pericol iminent.

Climatologii atrag atenția că vremea va fi la extreme și în viitor și asta din cauza schimbărilor la nivel global.
În anul 2019, în România s-a înregistrat pentru prima data o tornadă. Iar primăvara și primele zile de vară au adus sute de avertizări meteo și hidrologice. În unele zile, autoritățile au emis și câte nouă astfel de avertizări.
“Perioada aceasta din an este în mod normal caracterizată de instabilitate mare dacă o comparăm cu celelalte luni ale anului totuși intensitatea instabilităților a fost deosebită și am avut de exemplu cantități de precipitații în luna mai aproape dublu față de normalul perioadei de referință 1981 – 2010, am avut inclusiv episoade de tornade. Explicația ține de natura globală a schimbării climatice pentru că astfel de fenomene extreme sunt prezente peste tot în lume, evident depinzând de tipul de climă și de regiune”, a declarat Roxana Bojariu, climatolog, pentru MEDIAFAX.
Aceasta dă exemplul situațiilor extreme înregistrate pe glob, cum ar fi inundațiile din America de Sud și temperaturile de 50-51 de grade în India și Pakistan.
“Vorbim de o creștere a intensității și frecvenței fenomenelor extreme peste tot în lume nu doar în România și pentru aceste fenomene cauza intensificării și creșterii frecvenței poate fi legată de schimbarea climatică. Datorită încălzirii globale avem în sistemul terestru o cantitate mai mare de căldură reținută și o cantitate mai mare de umiditate în atmosferă. Și căldura și umiditatea în atmosferă sunt transferate dintr-o parte în alta a globului tocmai prin aceste manifestări ori dacă avem mai multă căldură este clar că manifestările vor fi extreme”, mai spune Roxana Bojariu.
Modificările climatologice au fost accelerate după a doua jumătate a secolului XX, iar avertismentul specialiștilor este legat în special de creșterea concentrației gazelor cu efect de seră.
”Ne putem aștepta la cantități de precipitații din ce în ce mai mari pe perioade din ce în ce mai scurte și localizat și asta înseamnă risc crescut pentru inundații rapide, ne putem aștepta la manifestări din ce în ce mai severe pentru episoade de grindină, inclusiv la modificări ale statisticii în cazul tornadelor. Dacă vorbim de alte zone de pe glob, de exemplu în cazul uraganelor se vorbește deja în zonele tropicale, de introducerea unei noi categorii. Până acum sunt 5 categorii pentru intensitatea uraganelor dar se pare că pe viitor vom avea nevoie de a șasea categorie tocmai pentru că există o tendință de creștere a intensității în cazul uraganelor. Pe de altă parte sunt modificări ce se petrec și în distribuția gheții în Arctica, este din ce în ce mai redusă suprafața acoperită cu gheață acolo, există aceste reduceri ale masei și ale dimensiunii ghețarilor continentali care au efecte asupra omului și ecosistemelor. Vorbim practic de o reconfigurare a întregului sistem climatic”, a spus climatologul Roxana Bojariu.
Tocmai din cauza schimbărilor climatice, în momentul de față este aproapae imposibil să fie emisă o prognoză pe o perioadă mai lungă de două săptămâni.
“Așa cum arată informațille acum, pe de altă parte există informații că am putea avea intervale caracteristice verii inclusiv în luna septembrie, deci o prelungire a verii. Aceste informații trebuie luate cu grijă, ele nu au un grad de realizare foarte ridicat și este bine să urmărim actualizările iar pentru oameni cele mai informative rămân prognozele cu anticipație de câteva zile chiar prognozele de tip now-casting care îți pot spune, chiar în cazul fenomenelor extreme, chiar dacă cu puțin timp înainte, dar îți pot da informații ce te pot feri de neplăceri. Și în această vară, și în verile care vin ne putem aștepta la fenomene extreme, în toate anotimpurile în general”, a mai declarat Roxana Bojariu.

Ultima oră