video chiriac: fits 2019 înseamnă 540 de evenimente, 3.300 de artişti din 73 de ţări, şi peste 70.000 de spectatori pe zi

Cea de-a 26-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), va începe peste o săptămână, vineri 14 iunie. FITS va avea loc în perioada 14-23 iunie şi aduce 540 de evenimente, susţinute de 3.300 de artişti din 73 de ţări, care vor juca în 75 de spaţii, cu peste 70.000 de spectatori pe zi, potrivit lui Constantin Chiriac, preşedintele FITS.

FITS – cel mai mare din lume 

FITS este considerat de către Constantin Chiriac, cel mai mare festival de gen din lume. „Sunt 3.300 de artişti care vin din 73 de ţări şi care joacă în 75 de spaţii de joc cu aproximativ 70.000 de spectatori pe zi. Aceste cifre poziţionează festivalul pe primul loc în lume ca festival unic. Spun asta pentru că trebuie făcută precizarea că la Edinburgh, în luna august, sunt 11 festivaluri în acelaşi timp. Deci, ca festival de sine stătător, este cel mai mare din lume”, a afirmat în conferinţa de la Bucureşti, Constantin Chiriac.

Singura bursă de spectacole din România – cea de la FITS

Constantin Chiriac a spus că Bursa de Spectacole de la Sibiu care este în parteneriat cu burse din Europa, Asia, Australia, America, America Centrală şi de Sud, Africa. „Am preferat să facem Bursa de Spectacole de la Sibiu, care este singura bursă de spectacole din România, autorizată juridic şi care reprezintă ceea ce înseamnă piaţa de desfacere, limbajul de care produsul cultural are nevoie la nivelul României şi al lumii. Suntem în parteneriat cu toate marile burse de spectacole din Europa, din Asia, din Australia, din America, din America Centrală şi de Sud, din Africa. (…) Există un program special numit Speed networking în care orice artist, orice director de instituţie de spectacole, orice dornic de a intra în legătură cu unul din personajele care se prezintă la Bursa de Spectacole trebuie să se înscrie şi are şansa să aibă dialog zece minute cu personalităţile care ei şi le aleg. Este, cred eu, cea mai democratică formă de a dărui şanse artiştilor din România să poată să-şi promoveze creativitatea”, a mai spus Chiriac.

6 celebrităţi vor primi câte o stea. Printre ele Maia Morgenstern

Preşedintele FITS a anunţat că şase celebrităţi vor primi la ediţia din acest an a festivalului câte o stea pe Aleea Celebrităţilor din Sibiu. „Alături de cele 38 de stele care au fost acordate deja, va fi Emmanuel Demarcy-Mota, directorul Festivalului de toamnă de la Paris, unul din marii regizori ai lumii, unul din marii gânditori de teatru, de asemenea Pippo Delbono, unul din cei mai nebuni şi controversaţi artişti ai lumii, mare prieten al festivalului, Stan Lai, cea mai importantă personalitate a Chinei în această clipă, un regizor formidabil, un mare director de festivaluri, întemeietor de şcoală. (…) Alt premiant, alt mare artist care primeşte o stea este Sidi Larbi Cherkaoui, este unul din cei mai mari coregrafi din toate timpurile, a primit anul trecut Premiul Europa, va fi la Sibiu cu un spectacol cu totul şi cu totul special, un dialog între el şi cel mai mare dansator irlandez, chiar în primele două zile. De asemenea, alături de ei va mai fi şi Maia Morgenstern, care cred eu că este un lucru extraordinar că o putem pune alături de marile nume ale lumii pe această alee a celebrităţilor”, a arătat Constantin Chiriac.

Preşedintele Iohannis, înainte de FITS: Sibiul – o modernă citadelă a teatrului

Preşedintele Klaus Iohannis crede că Sibiul este o modernă citadelă a teatrului. Iohannis a transmis un cuvânt către FITS, în care spune: „Sunt convins că în anul Președiniției României la Consiliul Uniunii Europene, regizorii, actorii, dansatorii, muzicienii, și, nu în ultimul rând, spectatorii și vizitatorii vor transforma din nou orașul medieval Sibiu-Hermannstadt, într-o modernă citadelă a teatrului, a creației autentice și a limbajului cultural universal.”

www.sibfest.ro  – site-ul festivalului

Iubitorii de cultură care doresc să ştie în detaliu programul actualizat al FITS, pot accesa site-ul festivalului, www.sibfest.ro.

 

 

 

Ultima oră

Comentariul meu