FOTO Situaţie dificilă la un spital din județul Sibiu - Incubatoare vechi de zeci de ani şi prea puţini medici pentru copii

Copiii prematuri de la Mediaş şi nou-născuţii au nevoie urgentă de mai mulţi medici, dar mai ales de aparatură modernă, ca să supravieţuiască. Directorul Spitalului Municipal din Mediaş, Constantin Nicorici, a declarat marţi, că este este nevoie de angajarea a încă doi medici neonatologi şi înfiinţarea  unei linii de gardă, dar şi de o dotare mai bună, aici fiind incubatoare vechi şi de 30 de ani.

Mediaşul are doi medici neonatologi, din care unul vine la serviciu, deşi a ieşit la pensie

În prezent, la Compartimentul de neonatologie de la Mediaş lucrează doi medici, din care unul s-a pensionat anul trecut, dar a acceptat să mai vină la serviciu. „Compartimentul de neonatologie funcţionează cu doi medici, conform normativului. Deci, două posturi sunt ocupate, doamna doctor Paul a ieşit la pensie anul trecut, am convins-o să rămână în continuare şi doamna doctor Mutiu e doamna doctor este care a venit în spitalul nostru în ultimul an şi jumătate”, a spus marţi, directorul spitalului medieşan, Constantin Nicorici, într-o conferinţă de presă.

Trebuie 4 medici neonatologi pentru copiii din Mediaş

„Eu personal, ca şi manager, dar şi ca cetăţean al Mediaşului mi-aş dori ca ca secţia de neonatologie să beneficieze de o linie de gardă. Pentru a fi o linie de gardă pe neonatologie asta ar însemna să existe patru medici”, a arătat Constantin Nicorici. La Maternitatea Mediaş, 688 de copii au venit pe lume în 2018, dintre care 80 prematuri, iar dintre cei 239 de copii născuţi aici, în primele luni ale lui 2019 (până în 20 mai), 25 au fost naşteri înainte de termen.

Mediaşul a primit un incubator performant. Restul incubatoarelor sunt de peste 30 de ani

Organizaţia Salvaţi Copiii România a investit marţi, pentru prima dată, în maternitatea din Mediaş, unde a donat un incubator şi un sistem de resuscitare. La Mediaş există incubatoare mai vechi de 30 de ani. „De data aceasta, o noutate este că vom ajunge şi la Mediaş şi facem o dotare şi la Mediaş, constând într-un incubator neonatal performant şi un sistem de resuscitare Neopuff. Acolo sunt destule naşteri, aproape 680 anul trecut, acum deja 240, cu cazuri dificile care au nevoie de incubator. Dotările sunt destul de modeste şi destul de vechi. Ştiu că sunt incubatoare care au mai mult de 30 de ani, de aceea, înnoirea acestor echipamente este absolut necesară”, a declarat preşedintele Salvaţi Copiii România, Gabriela Alexandrescu.

Dr. Irina Muţiu recunoaşte că nu e deloc uşor să ajuţi prematurii din Mediaş să trăiască

„Maternitatea din Mediaş foloseşte şase incubatoare dintre care 2 vechi de 30 de ani şi alte trei care au depăşit 12 ani, două mese radiante, două baloane de resuscitare şi două lămpi de fototerapie cu vechime de 12 ani. De asemenea, sunt folosite şi echipamente cu o vechime de 15 ani: un laringoscop, două aspiratoare şi un pulsoximetru. Pentru a-şi desfăşura în condiţii optime activitatea, medicii de la Maternitatea din Mediaş ar mai avea nevoie de următoarele echipamente moderne: un incubator, un neopuff, o lampă de fototerapie şi un ecograf neonatal”, se arată într-un comunicat de presă remis de spital. Unul din cei doi medici care lucrează la Mediaş, la Neonatologie, recunoaşte că nu e deloc uşor. „Să lucrezi în maternitate este întotdeauna o binecuvântare şi o provocare. Cu toate că ne dorim să se nască doar bebeluşi la termen şi sănătoşi, nu de puţine ori am fost puşi în situaţia de a acorda asistenţă medicală nou-născuţilor care au ales să vină pe lume înainte de vreme sau unor copii cu diferite afecţiuni, care au necesitat ajutor pentru a putea supravieţui”, a spus Dr. Irina Muţiu, medic specialist pediatrie, secţia neonatologie Spitalul Municipal Mediaş.

Mulţi din copiii prematuri care s-ar putea naşte la Mediaş, se nasc la Sibiu

Directorul medical al spitalului din Mediaş, dr. Jan Mircea Truţa, spune că mulţi dintre copiii care sunt prematuri şi s-ar putea naşte în Mediaş, se nasc la Sibiu. „Noi trimitem la Sibiu multe mămici, care îşi încep travaliul şi care au vârstă de sarcină mai mică, astfel încât mulţi din copiii s-ar putea naşte la Mediaş, se nasc din copiii prematuri, se nasc la Sibiu”, a explicat medicul din Mediaş.

Ultima oră