trei liceeni de la "goga" vor reprezenta sibiul la olimpiada geniilor din statele unite ale americii

Trei liceeni de la Colegiul Naţional “Octavian Goga” din Sibiu, sub coordonarea profesoarei Florentina Ileşan, au reuşit performanţa să se califice în faza finală a Olimpiadei Geniilor (Genius Olympiad) care va fi organizată de Oswego State University of New York, între 17 şi 22 iunie 2019, în Oswego, New York. Alexandru Rădac, Daniel Marpozan şi Codrin Muntean sunt elevi în clasa a X-a, la matematică-informatică şi formează echipa herotech. Această echipă sibiană va putea să ajungă la concursul din SUA, după ce au primit sprijin din partea câtorva instituţii şi firme locale.

Ajutaţi cu bani ca să concureze cu ceilalţi copii din toată lumea la “Olimpiada Geniilor”

Alexandru, Daniel şi Codrin nu ar putea să plece în 14 iunie spre SUA, dacă nu ar fi primit sprijin din partea sponsorilor. “Drumul spre această competiție a fost unul foarte anevoios, fiind o provocare pentru echipa noastră, însă a fost o oportunitate de a învăța lucruri noi din sfera tehnologiei. De asemenea, am întâlnit oameni noi, oameni fără de care nu am fi putut ajunge aici. Echipa noastră a reușit să strângă aprope toți banii necesari deplasării la Competiția Genius Olympiad din SUA, ceea ce este foarte îmbucurător atât pentru noi, cât și pentru comunitatea sibiană care s-a arătat disponibilă să ne ajute.  Dorim să le mulțumim pe această cale tuturor celor care au contribuit la materializarea visului nostru. În primul rand, dorim să aducem mulțumiri domnului Răzvan Pop care s-a arătat a fi mai mult decât dornic să ne ajute în ceea ce privește obținerea sprijinului financiar. Totodată mulțumim și conducerii Inspectoratului Școlar al Județului Sibiu care a promovat echipa noastră în scopul obținerii fondurilor necesare. Agenții economici Sifee Action, BanatIT, Soma, Omega Sofware Development, SOBIS, Marquardt, Wenglor si Subway și Kristin SRL au fost cei care au răspuns apelului nostru, oferindu-ne șansa de a participa la o competiție de asemenea anvergură. Suntem recunoscători și Asociației Comunelor din România, dar și persoanelor fizice care ne-au ajutat în cadrul acestui proiect. Sperăm că sprijinul dumneavoastră nu a fost în zadar și vom putea face comnunitatea sibiană mândră la competiția din Oswego!”, este mesajul celor trei copii şi al profesoarei care vor reprezenta Sibiul la Olimpiada Geniilor din SUA. Ca să ajungă în SUA, echipa a fost ajutată cu câteva mii de euro.

Au creat un robot pompier care să salveze oamenii din incendii

Cei trei elevi au reuşit să creeze un robot pompier, care să salveze oamenii dintr-un incendiu, fără să pună în pericol viaţa salvatorilor. Practic, robotul creat de cei trei tineri din Sibiu, este prevăzut cu un braţ, care se poate prelungi, cu care pot fi scoşi oameni afectaţi de un incendiu, fără ca pompierii să înfrunte flăcările. „Scopul nostru este să aducem la lumină creativitatea, inteligenţa şi spiritul de echipă, şi în final să ne facem remarcaţi, atât ca echipă, cât şi ca naţiune. Participarea la acest eveniment ar fi o oportunitate de a ne întâlni atât cu tehnologii noi, cât şi cu oamenii importanţi din spatele acestora. Prezenţa echipei noastre la concurs ar putea aduce o contribuţie semnificativă în ceea ce priveşte dezvoltarea locală a echipamentelor tehnologice, preluând informaţii din această sferă atât de la organizatori, cât şi de la participanţi”, arată cei trei liceeni, în prezentarea proiectului lor. Pentru Secţiunea Science-Innovation, echipa herotech va prezenta un sistem inteligent de economisire a energiei electrice, care va controla luminile dintr-o casă , prin intermediul unei reţele de senzori. Cei trei au creat un sistem inteligent pe bază de bariere în infraroşu, prin care se controlează în mod automat luminile dintr-o locuinţă şi care ţine evidenţa numărului de persoane din încăpere. Deja acest proiect a fost premiat în România, de Enel. Dacă la concursul Enel cei trei liceeni au prezentat proiectul şi macheta, în SUA trebuie să meargă cu modulul care se montează pe uşa de la intrare şi cu aplicaţia pentru telefonul mobil, gata. Acolo ei vor demonstra cum două dispozitive montate pe uşă, pot număra câţi oameni sunt într-o încăpere, le pot asigura lumina cât stau în interior, totul fără să apese pe vreun întrerupător.

 

Ultima oră

Comentariul meu