Începe Bac-ul 2019. Luni proba orală la limba română
foto: arhivă

Prima probă a Bacalaureatului 2019 începe luni, cu proba la limba română- oral. Celelalte competențe ce le vor fi verificate liceenilor sunt limba maternă, limbă modernă și cele digitale, scrie digi24.ro

Spre deosebire de examenul de Bacalaureat 2018, probele de competențe de la Bac 2019 nu s-au mai dat în iarnă, în timpul anului școlar, ci s-a revenit la sistemul vechi – vor fi primele examinări în cadrul sesiunii din vară.

Potrivit calendarului aprobat prin ordin de ministru, proba orală de competențe lingvistice de la BAC 2019 la limba română va continua marţi, 4 iunie, şi va fi urmată de evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, miercuri şi joi (5-6 iunie).

În zilele de 7, 10 şi 11 iunie este programată evaluarea competenţelor digitale (proba D), iar în 12 – 13 iunie se va desfăşura evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C).

Candidaţii de altă confesiune decât cea ortodoxă, care sărbătoresc Rusaliile în data de 10 iunie, pot fi programaţi pentru susţinerea probei D în zilele de 7 şi 11 iunie.

135.655 de absolvenţi de liceu s-au înscris pentru susţinerea examenului naţional de Bacalaureat în sesiunea iunie – iulie, anunță Ministerul Educației Naționale. Dintre aceștia, 116.037 sunt absolvenţi din promoţia curentă şi 19.618 din sunt seriile anterioare. Ei s-au înscris pentru a susţine Bacalaureatul 2019 în prima sesiune, care începe, luni, cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A).

Subiecte la proba orală pentru limba și literatura română
Subiectele pentru probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română şi în limba maternă sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi cuprind texte literare şi nonliterare, funcţionale şi nonfuncţionale, cu un grad de complexitate care permite tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute.

De obicei, cerința de la primul subiect este citirea textului și rezolvarea unor cerințe legate de conținutul lui, inclusiv stil, idei, mijloace artistice. La punctul al doilea, elevului i se cere să-și construiască o opinie argumentată în legătură cu o anumită temă.

 

Ultima oră