GEST SIMBOLIC: Papa Francisc și-a cerut iertare de la rromi

Papa Francisc a cerut iertare la Blaj în numele Bisericii Catolice pentru faptul că, de-a lungul istoriei, a permis discriminarea comunităților rrome.

„Am, totuși, o greutate pe inimă. Este greutatea discriminărilor, segregărilor și a maltratării suferite de comunitățile voastre. Istoria ne spune că nici creștinii, nici măcar cei catolici nu au fost străini de răul acesta atât de mare. Pentru aceasta, aș vrea să vă cer iertare. Cer iertare în numele Bisericii Domnului și vouă, pentru momentele în care, de-a lungul istoriei, v-am discriminat, maltratat sau v-am privit într-o manieră greșită, cu privirea lui Cain, și nu cu cea a lui Abel, și nu am știut să vă recunoaștem, să vă prețuim și să vă apărăm în specificitatea voastră”, a spus Papa Francisc. „Pentru Cain nu contează fratele său. Prin indiferență, alimentăm prejudecăți și instigăm la ură”, a explicat Sfântul Părinte.
„De câte ori nu judecăm în mod nechibzuit folosind cuvinte care rănesc, cu atitudini care seamănă ură și creează distanțe!”, a punctat Suveranul Pontif. „Când cineva este lăsat în urmă, familia umană nu mai merge înainte”, a accentuat Papa Francisc.

„Nu suntem creștini pe deplin și nici măcar umani dacă nu știm să vedem persoana înainte de acțiunile sale, înainte de judecățile și prejudecățile noastre”, a spus Papa Francisc

După ce a beatificat la Blaj șapte episcopi-martiri, Papa Francisc s-a aflat duminică după-amiază în vizită la comunitatea de rromi din oraș, acesta fiind ultimul moment al vizitei sale în România, înaintea ceremoniei de rămas bun de pe Aeroportul din Sibiu.

Ultima oră

Comentariul meu