foto - sibianul care a conceput tronul pe care papa fancisc va sta la blaj - „a fost o onoare pentru mine”

Papa Francisc va sta, la Blaj, în Câmpia Libertății, pe un tron construit special pentru această ocazie, de către un sibian. Andu Mărginean spune că a fost o onoare pentru el, dată fiind raritatea unui astfel de eveniment.

Sibianul a conceput designul atât pentru tron, cât și pentru întreg ansamblul din Câmpia Libertății. Acesta spune că a trebuit să respecte o temă. „Au fost lucruri stricte, impuse de Vatican, dar înăuntrul acestei gestiuni am creat ce am considerat pe tema generală a evenimentului”, spune Andu Mărginean.

Tronul arhieresc din lemn, aur și catifea albă a fost construit special pentru vizita Papei Francisc, din 2 iunie, de la Blaj. Organizatorii vizitei spun că acesta are semnificații spirituale și simbolice. „Tronul pe care va sta Sfântul Părinte este din lemn autentic, cules din arhitectura pușcăriilor de la Sighet și Gherla, iar designul face trimitere la calvarul detenției, la suferința și la moartea pentru Hristos”, susțin organizatorii vizitei Papei.

Potrivit acestora, aurul reprezintă „omagiul și închinarea în fața lui Dumnezeu”, iar catifeaua albă reprezintă „puritatea cugetului și a simțirii creștine”.

„A fost o temă serioasă, care a necesitat o documentare prealabilă. Pentru mine a fost o onoare având în vedere cât sunt de rare aceste momente și, bineînțeles, calitatea indiscutabilă a personajului”, mai spune Andu.

Pe Câmpia Libertății din Blaj, Papa Francisc va oficia Liturghia de Beatificare a celor șapte Episcopi greco-catolici martiri în timpul regimului comunist din România.

Ultima oră

Comentariul meu