video foto - o altfel de plimbare cu câini prin parc la sibiu - inițiativa a fost un succes

De mult trăim cu noțiunea de stăpân-câine, însă o tânăra din Sibiu îi învață pe sibieni despre noțiunea de a fi Om cu Câinele. Totul s-a întâmplat săptămâna trecută în cadrul unei plimbări cu câinii în Parcul Sub Arini. Evenimentul are loc din nou pe 28 mai.

Deborah Faoro, o italiancă care, cum spune ea, s-a „aciuit” acum nouă ani, cu mare drag în România, fără vreo intenție de a mai pleca, adună de ani de zile în jurul ei iubitori de câini care au luat o hotărâre conștientă de a crea cu câinele lor o relație bazată pe înțelegere reciprocă, printr-un sistem de comunicare clar și cât se poate de firesc.
Cu Deborah ne-am întâlnit la evenimentul creat de școala ei de dresaj canin „DogDharma” – „o altfel de plimbare cu câini în parc”, care a avut ca scop adunarea unui grup mare de oameni cu câini, fără vre-o noțiune pre-învățată despre comunicarea om-câine, într-o plimbare de armonizare în primul rând a cuplului om-câine și apoi a fiecărui cuplu cu întregul grup.video foto - o altfel de plimbare cu câini prin parc la sibiu - inițiativa a fost un succesCând am ajuns, am găsit foarte mulți câini care se lătrau între ei și se smuceau în lesă, un haos complet, care în zece minute, prin tehnici specifice și prin ce spune Deborah ca fiind puterea comunității, adică inter influențarea subiecților care fac parte dintr-un grup social, a devenit un grup liniștit, stabil, închegat și calm.
„Trebuie să înțelegem că, un câine nu trebuie să „asculte” de stăpân, ci că e necesar să creem o comunicare prin semne pe înțelesul omului și a câinelui, de care să se folosească amândoi să își comunice dorințele, nevoile dar și temerile. Nu pot sublinia destul importanța sincerității în comunicare cu câinele, dar același lucru e valabil și în comunicarea cu oamenii!” – spune Deborah. Tot ea ne sfătuiește să nu fim stresați, irascibili, speriați sau nervoși atunci când ieșim cu câinele la plimbare deoarece îi transmitem și lui starea pe care o avem. ”Câinele are nevoie de stimulare fizică, psihică, dar și emoțională”, povestește tânăra.

Cu starea asta de uimire și de bine ne am luat rămas bun de la Deborah și câini, iar pentru cei care vor să trăiască această experiență, le spunem că sunt așteptați din nou, miercuri, 28 mai, la ora 19:00, în parcul Sub Arini la statuia lui Mihai Eminescu.

Articol scris de Melania Stancu

Ultima oră

Comentariul meu