Viața lui Dragnea înainte să intre în politică - Era bișnițar și patronul unui bar
FOTO arhivă

Înainte de a intra în politică, Liviu Dragnea a fost, mulți ani bișnițar în Teleorman. O dată ce timpul a trecut, acesta și-a deschis un bar și, la șase ani de la Revoluție, era deja unul dintre cei mai înstăriți oameni din județ.

Dragnea s-a născut la Gratia (Teleorman), iar tatăl său a fost milițian
Liviu Nicolae Dragnea s-a născut la 28 octombrie 1962, în comuna Gratia, județul Teleorman. Tatăl lui Liviu Dragnea, Dumitru, a fost subofițer de miliție și a deținut funcția de șef de post în două comune din județul Teleorman (Gratia și Dobrotești), potrivit Wikipedia.

După Revoluție, s-a apucat de bișniță
Liviu Nicolae Dragnea s-a născut la 28 octombrie 1962, în comuna Gratia, județul Teleorman. Tatăl lui Liviu Dragnea, Dumitru, a fost subofițer de miliție și a deținut funcția de șef de post în două comune din județul Teleorman (Gratia și Dobrotești), notează Digi24.

„Am plecat de la un carton, de la un certificat de IMS. La vremea aceea se putea. E rău că se putea, bine că nu se poate acum. Şi mi-am făcut un ARO. Piesă cu piesă, pe care le-am cumpărat, erau ieftine”, spunea Liviu Dragnea într-un interviu pentru Adevărul.

După ce, o perioadă, a transportat legume, Liviu Dragnea şi-a deschis un bar în satul în care locuia, care a devenit profitabil.

„Eram un foarte tânăr om de afaceri, care în 1990 a înfiinţat prima structură privată sau printre primele din sudul României. În 1990, aveam 28 de ani”, își amintea fostul lider PSD într-un discurs susținut la un congres TSD.

În 1995, deținea deja un hotel, mai multe baruri și restaurante, depozite de marfă și magazine alimentare. Cei mai mulţi bani au intrat însă prin firma Tel Drum, spun procurorii. Deşi, în acte, nu a fost nciodată proprietar, procurorii sunt de altă părere.

Dragnea, prefectul județului Teleorman
În decembrie 1996, la doar 34 de ani, Dragnea este numit prefect de Teleorman. A fost prefect al județului până în 2000, an în care a candidat și a câștigat șefia Consiliului Județean Teleorman pe listele PD (Partidul Democrat). Ca prefect, acesta a inițiat constituirea primei regiuni de dezvoltare (Muntenia-Sud) și a înființat Agenția pentru Dezvoltare Regională. În perioada 1998–2000 a inițiat și a realizat ample lucrări de modernizare a legăturii rutiere dintre Alexandria și București, care au dus la reclasificarea DN6 în șoseaua europeană E70.
Președinte al Consiliului Județean Teleorman între 2000 și 2012
Dragnea s-a ales, în perioada în care a fost șeful CJ Teleorman, cu renumele de „baron de Teleorman”.

Între 2001 și 2005 a fost președinte executiv al PSD Teleorman și membru în Biroul Executiv Central. Totuși, în ianuarie 2001, citat de ziarul Teleormanul, Dragnea declara: „În niciun caz nu mă voi înscrie în PDSR [noul PSD]. Dacă îmi voi da demisia din Partidul Democrat, atunci îmi voi prezenta demisia și din funcția de președinte al Consiliului Județean și mă voi ocupa de afacerile mele”.

Între 2012 și 2015 a fost ministru al Dezvoltării Regionale

Șeful PSD din 2015
Liviu Dragnea a fost ales, la 20 aprilie 2013, în funcția de președinte executiv al PSD, la Congresul formațiunii. Funcția de președinte executiv a fost reînființată prin noul Statut al PSD, aprobat cu o zi înaintea Congresului. A candidat la alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012 în Teleorman, obținând un mandat de deputat în Colegiul 3 – Alexandria, cu scorul de 71,49%. La Comitetul Executiv Național din 22 iulie 2015, a fost ales președinte interimar al PSD, după ce Victor Ponta a anunțat că s-a retras din funcția de președinte al partidului. S-a înscris în cursa pentru președinția partidului, la 27 septembrie 2015, fiind singura candidatură acceptată de Comitetul Executiv Național al PSD. În 12 octombrie 2015, a fost ales cu 97% dintre voturi în funcția de președinte al PSD, notează wikipedia.

Din anul 2016, a deținut funcția de președinte al Camerei Deputaților.

Revenind la vremurile actuale, Dragnea se află, de luni seara, la închisoare. Acesta a fost condamnat definitiv la trei ani și jumătate de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive.

Sursa: Wikipedia, Digi24

Ultima oră