foto draperii care se închid și se deschid de pe smartphone - proiectul unor studenți din sibiu

Pe 20 mai, cele 18 echipe finaliste ale programului de accelerare Innovation Labs 2019 și-au prezentat produsele și serviciile în fața juriului de la București în cadrul evenimentului Demo Day, la care au participat peste 500 de persoane.

Demo Day a marcat finalul programului Innovation Labs 2019, cel mai mare program de mentorat dedicat antreprenoriatului tehnic din România, care se desfăşoară în cinci oraşe din ţară: București, Cluj, Iași, Sibiu și Timișoara.

foto draperii care se închid și se deschid de pe smartphone - proiectul unor studenți din sibiu

Programul a debutat în martie cu un hackathon de 24 de ore, în urma căruia 70 de echipe s-au calificat în cea de-a doua etapă, cea de mentorat. Perioada martie – mai a marcat trei luni intense de muncă, în care echipele au lucrat activ alături de mentori la transformarea ideilor într-un business viabil. La sfârşitul lunilor de muncă şi a Semifinalei de la Bucureşti, 18 echipe din România au fost selectate să îşi prezinte produsul în marea Finală. foto draperii care se închid și se deschid de pe smartphone - proiectul unor studenți din sibiu

Velum, între primele 18 echipe ale ţării
Pintre cele 18 echipe finaliste s-a numărat şi o echipă din Sibiu – Velum. Velum a lucrat, sub îndrumarea mentorilor, la dezvoltarea unui sistem IoT care sincronizează deschiderea draperiilor cu programul de somn al fiecăruia. Cu Velum, utilizatorii sunt încurajaţi să renunţe la tentația de a folosi funcția snooze a alarmei, îmbunătățindu-și calitatea somnului indiferent de ritmul de viață pe care îl adoptă. De asemenea, prin intermediul dispozitivului propus de Velum, draperiile pot fi programate să se deschidă la orice oră, de la distanţă.

Un alt scenariu în care Velum este foarte practic este utilizarea acestuia pentru spaţiile educaţionale sau industriale. Astfel, draperiile pot fi ‘comandate’ pentru a se închide sau deschide direct de pe smartphone, prin intermediul propriei aplicaţii create de Velum. Produsul poate fi uşor integrat şi cu asistenţii virtuali, precum Alexa, Siri sau Google Assistant. foto draperii care se închid și se deschid de pe smartphone - proiectul unor studenți din sibiu

Cine e Velum?
Echipa Velum e formată din 5 studenţi de la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu: Ioan Codoban, Doru Comşa, Robert Răulea, studenţi la Facultatea de Inginerie Sibiu, Specializarea Robotică, Vlad Gâmfăleanu, Specializarea Ingineria sistemelor multimedia, şi Maria Gîţă, studentă la Specializarea Inginerie economică in domeniul mecanic.

Ioan Codoban, echipa Velum: “Am aflat de Innovation Labs de pe reţelele de socializare, apoi am discutat cu doi colegi, Doru şi Robert, cum ar fi să facem o echipă şi să venim cu o soluţie simplă şi de efect la o problemă reală. Dupa ce am găsit ideea, l-am invitat alături de noi pe Vlad, pentru a se ocupa de partea de programare. Aşa a luat naştere Velum.

În urma participării la Hackathon, am trecut în faza de mentorat unde am învățat cum să lucrăm în echipă, cum să ne distribuim sarcinile, să facem research, să gândim un model de business şi multe altele. Perioada de mentorat a trecut repede, noi ne-am luat notiţe la fiecare atelier în parte şi până la Demoday Sibiu trebuia sa arătăm ce am învățat şi cum am evoluat.

Am trecut şi de acest prag la fel de entuziasmaţi, plini de energie şi de emoții, cu mici dificultăți tehnice pe care le-am rezolvat până la Bucureşti, unde s-au desfășurat semifinala şi finala programului. Dorinţa noastră a fost să ajungem în finală şi eventual să ne întoarcem acasă şi cu un premiu, lucru împlinit pe jumătate. Nu am luat premiu, dar am avut foarte mult de câştigat de pe urma participării noastre la Innovation Labs: am legat conexiuni cu mentori şi antreprenori la care în mod normal nu am fi avut acces, ne-am depăşit limitele, am învăţat cum să te prezinţi profesionist în faţa unei audienţe bine informate, cum să construieşti un produs funcţional de la 0, am învăţat să primim feedback şi să învăţăm rapid din greşeli, să nu ne dăm bătuţi, să perseverăm sub îndrumarea unor oameni cu multă experienţă. ” foto draperii care se închid și se deschid de pe smartphone - proiectul unor studenți din sibiu

Programul ILabs Sibiu, o privire de ansamblu
Innovation Labs a ajuns în 2019 la a patra ediţie organizată în Sibiu. Programul invită an de an tinerii pasionaţi de tehnologie şi inovare digitală să îşi transforme ideile în realitate în cinci oraşe din România: Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara şi Sibiu.

La hackathonul din martie, evenimentul care dă startul programului, au participat peste 60 de studenţi şi tineri din Sibiu. Aproximativ 20 dintre aceştia au fost selectaţi de juriu pentru a trece mai departe în etapa de mentorat. Echipele au luat parte săptămânal la întâlniri cu specialişti în IT, domeniul financiar, resurse umane, marketing dar şi antreprenori consacraţi de la care au învaţat, pas cu pas, cum să îşi transforme ideea într-un business real.

Innovation Labs Sibiu a avut alături 8 mentori de top la ediţia din 2019: Maria Oancea (HR Manager, Keep Calling), Andrei Adam (Consultant Marketing, 100 Lemons), Alex Govoreanu (CEO şi Cofondator Questo), George Bontas (Director Bearing Point Sibiu), Monica Obogeanu (Startups Program Manager, Orange România), Tudor Juravlea (Cofondator, Design Thinking Society), Liviana Tane (Cofondator, The Story Tailors) şi o intervenţie specială din partea lui Lucian Todea (Cofondator & COO, Elrond Network).

Mulţumiri pentru susţinerea programului la nivel local se îndreaptă şi către Ciprian Ciocan (Director Executiv, Fundaţia Comunitară Sibiu), Constantin Tovisi (soft32), Mircea Gherman (mobilPay), Adrian Barglazan (Visma Software) şi Marius Padurean (BRD-Groupe Société Générale Sibiu).

Ioana Pasc, Communication Manager Innovation Labs Sibiu: „E o reuşită mare pentru Sibiu să organizeze pentru al patrulea an consecutiv programul Innovation Labs şi să se poziţioneze astfel pe lista oraşelor cu mari centre universitare care sprijină inovaţia şi antreprenoriatul, precum Bucureşti, Iaşi, Cluj sau Timişoara. Nu e uşor să mişti studenţii în Sibiu, mai ales că programul nu oferă recompense imediate, ci mai degrabă o schimbare profundă de abordare şi de mod de gândire. Programul invită tinerii să creadă în pasiunea lor şi să muncească pentru a-şi transforma visurile în realitate.

Ne bucură mult reacţia partenerilor locali şi a mentorilor pe care i-am avut aproape: s-a conturat în Sibiu un grup de antreprenori şi specialişti care ne sunt aproape ediţie de ediţie, se implică activ, oferă feedback valoros şi sprijin echipelor şi revin ori de câte ori îi invităm. E un lucru încurajator să avem alături de noi oameni de calitate, cu care să construim mai departe şi să aducem antreprenoriatul mai aproape de tinerii şi studenţii din Sibiu.” foto draperii care se închid și se deschid de pe smartphone - proiectul unor studenți din sibiu

Innovation Labs Sibiu este organizat de către EduHub, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și Asociația Tech Lounge, cu sprijinul Orange, Carrefour, BRD Groupe Société Générale, OMV Petrom, Medicover, precum și The Romanian–American Foundation ca partener strategic.

Pe plan naţional, acceleratorul Innovation Labs s-a aflat anul acesta la a 7–a ediție. În cei 6 ani de activitate, 240 de echipe și peste 1500 de participanți au trăit experiența de dezvoltare a propriului produs și de mentorat în ecosistemul de startup–uri tech, în 5 orașe din România.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică