PMP și USR PLUS cer prelungirea programului de vot pentru Diaspora – Situația mai gravă ca în 2014

Mii de români din Diaspora stau la cozi interminabile, duminică, pentru a vota. Unii dintre ei se tem că nu vor mai putea să facă acest lucru. PMP și USR PLUS cer prelungirea programului de vot în străinătate.

Situația din Diaspora este mult mai gravă ca cea de la alegerile prezidențiale din 2014, a afirmat, pe Facebook, europarlamentarul Siegfried Mureșan., notează Digi24.
„Românii sunt obligaţi să stea la coadă şi umiliţi în văzul întregii Europe de actualul guvern. Ieşiţi la vot! Ieşiţi în fiecare oraş, în fiecare sat! Ieşiţi la vot în toate colţurile României. Votul vostru contează!”, arată el.
La rândul său, fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu susţine, tot pe Facebook, că până la 11, în diaspora deja votaseră cu 50% mai mulţi români decât au votat în total la alegerile din 2014. „Votul din diaspora este însă din nou sabotat de actualul guvern”, mai spune el.

Românii stau la coadă ore în șir ca să voteze
„Paris Port d’Orleans, suntem de 2 ore şi jumătate şi înaintăm foarte greu. Mai avem cel puţin o oră de stat cu siguranţă. A venit şi Poliţia Naţională şi erau foarte nedumeriţi ce se întâmplă. Maşinile opresc şi ne întreabă ce căutam aici. Bătaie de joc şi lipsă de respect!”, a scris o româncă.
Într-un alt comentariu se arată că în Germania, la secţia Offenbach am Main, oamenii stau la o coada de cel puţin un km, iar de 1 oră şi jumătate nu se mai votează pentru că s-au terminat buletinele de vot, scuza organizatorilor fiind că nu s-au asteptat să participe atâta lume.

Românii din Londra le cer rudelor din România să meargă la vot
„Suntem zeci de mii de români la cozi în Londra, nu vor reuşi să voteze toţi. Le cerem rudelor din România să voteze pentru noi. Grupul civic Diaspora Pentru Romania, organizatorul Mitingului Diasporei din 10 august 2019”, arată acesta.

PMP și USR PLUS cer ca programul pentru Diaspora să se prelungească
„PMP a transmis o solicitare către BEC prin care cerem ca BEC, de urgență, să se convoace și să adopte următoarea decizie. Ne întâlnim cu un fenomen pe care l-am mai avut la alegeri și anume cozi de sute de metri în fața secțiilor de votare din străinătate, în mod special în fața secțiilor din UE și Republica Moldova. Am solicitat BEC să se întrunească de urgență și să ia decizia de a prelungi programul de vot pentru cetățenii români care votează peste hotare până la ultimul cetățean care își exercită dreptul de vot. În UE există state care au avut, timp de două zile, procesul electoral tocmai pentru a le permite cetățenilor să își exprime votul pentru Parlamentul European. E clar că prezența celor 3,5 milioane de cetățeni români și interesul lor față de aceste alegeri și referendumul cu obectiv în consolidarea statului de drept în România sunt teme de interes major pentru cetățenii români din UE și Republica Moldova”, a afirmat Eugen Tomac, duminică, la sediul PMP.

De asemenea, liderul PMP solicită ministrului de Externe Teodor Meleșcanu să ia toată măsurile necesare pentru ca cetățenii români din străinătate să poată vota fără probleme.
„Precizez că pe lângă solicitarea BEC i-am cerut și ministrului de Externe Teodor Meleșcanu să ia măsurile necesare penru că MAE gestionează alături de BEC procesul electoral peste hotare. Avem deja secții unde au votat mii de cetățeni. Cei mai mulți au votat într-o secție până la orele 13.00 în Republica Moldova, la Chișinău, la ambasada României au votat peste 1.100 de persoane. Sunt în total peste 5.000 de votanți în Municipiul Chișinău. Foarte mulți români au votat la Londra. Sunt cozi infernale la Roma, Hamburg, Praga, în foarte multe secții de vot din Olanda, sunt cozi de peste jumătate de kilometru de cetățeni care așteaptă să își exercite dreptul la vot”, a afirmat Tomac.

„Se impune ca BEC să ia de urgență această decizie de a le permite tuturor cetățenilor cu drept de vot să își exercite votul și după ora 21.00, așa cum era prevăzut până în prezent. E esențial ca cetățenii de peste hotare să aibă această libertate să meargă la vot. Înțeleg că există această politică a PSD de descuraja cetățenii români liberi să-și exprime votul. Semnalul dat de societate ne obligă să reacționăm. MAE împreună cu BEC trebuie să ia de urgență această măsură, pentru că, în caz contrar, ar însemna că le îngrădim un drept fundamental oamenilor care așteaptă 4-5 ore pentru a își exercita dreptul de vot. Este o dovadă că statul român n-a fost pregătiti să le asigure condiții celor 3,5 milioane de cetățeni români de peste hotare să-și poată exercita dreptul la vot. Facem acest apel astăzi când se pot corecta lucrurile prin prelungirea programului de vot. În caz contrar ne vom rezerva dreptul de a acționa în instanță pe cei care au organizat alegerile pentru că e inadmisibil acest lucru”, a conchis Tomac.

„Cerem Guvernului OUG imediat pentru prelungirea programului de vot și suplimentarea buletinelor de vot în secțiile unde românii stau la cozi să voteze”, a transmis USR-PLUS într-un comunicat de presă.

Ultima oră

Comentariul meu