De ce s-au scumpit cartofii

Prețul cartofilor a crescut în aprilie potrivit Intitutului Național de Statistică cu peste 32 la sută, înfluențat de producția din țări care au tradiție în cultivarea cartofilor și de scumpirea cartofilor de sămânță, aduși din import, relatează Mediafax.

Sibiul, alături de Brașov, Covasna și Harghita erau în mod tradițional producători de cartofi, cu mari suprafețe cultivate mai ales la poalele munților Făgăraș. În Sibiu, prețul unui kilogram de cartofi în magazine ajunge și la 5 lei, iar cartofii noi sunt și mai scumpi. Directorul Direcției Agricole Sibiu, Ilie Brad, a declarat pentru Mediafax, că deși în zona Avrig, până spre Făgăraș (județul Brașov) se cultiva cartof, oamenii au renunțat la această îndeletnicire. În prezent, în județul Sibiu, nu mai sunt exploatații mari de cartofi, ci doar câțiva mici fermieri produc pentru consum propriu.

Preţurile de consum în luna aprilie 2019 comparativ cu luna aprile 2018 au crescut cu 4,1%, iar rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4,4%, a informat INS. Remarcabile au fost creșterile de prețuri la legume și conserve de legume, cu 21,5%, la cartofi cu 32,33%, la citrice și alte fructe meridionale, cu 13%, la carburanți cu 5,56%, la tutun și țigări cu 4,67%, la energie termică cu 3,30%, la servicii poșale cu 5,59%, la telefonie cu 4,84%.

Potrivit ing. Kozma Béla de la Direcția pentru Agricultură a județului Covasna, prețul cartofilor depinde în mare parte de producția realizată în câteva țări din Europa care cultivă pe suprafețe foarte mari această legumă, dar și de producția realizată în România, la nivelul întregii țări, nu doar în regiunile tradiționale.

„Prețul la cartofi nu depinde numai de producția realizată în regiunile tradiționale, ci de producția realizată în celelalte țări europene: Germania, Franța, Olanda, Polonia. Și acolo au fost anul trecut probleme cu seceta, nu s-au scos producțiile scontate și așa s-au scumpit. În Covasna anul trecut a fost o producție medie, dar și sămânța de cartofi a fost puțină, scumpă și adusă din import. Deocamdată finanțarea pentru producția de cartofi pe un hectar este mai scumpă decât anii trecuți”, a spus ing. Kozma Béla.

El a precizat că în Covasna, la producătorii autorizați prețul este între 1,30 – 1,50 de lei pe kilogram, în funcție de sortiment, dar de aici și până ajunge în magazine prețul crește, de obicei, mai ales în această perioadă în care nu prea mai sunt cartofi din producția de anul trecut.

 

Ultima oră