Prognoză de inflație de la BNR - Prețurile vor crește semnificativ în acest an
FOTO arhivă

Banca Națională a României avertizează că prețurile vor crește foarte mult în acest an, iar rata inflației va ajunge la finalul anului la 4,2%.

Banca Naţională a României (BNR) a anunțat vineri că a crescut de la 3% la 4,2% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, în contextul în care stimularea cererii interne peste potenţialul economiei şi creşterea preţului petrolului la nivel internaţional au pus presiune pe inflaţie, notează Digi24.

În februarie, BNR crescuse deja de la 2,9% la 3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estima un nivel de 3,1% pentru finalul lui 2020.

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a crescut şi în aprilie, la 4,11%, după ce urcase în martie la 4,03%, în condiţiile în care cartofii s-au scumpit cu 32,33% doar în ultimele patru luni, potrivit datelor publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS).

„Inflaţia pe segmentul legumelor în România este printre cele mai mari, alături de ceea ce s-a întâmplat în Ungaria. Am observat faptul că în primele două luni ale acestui an, pentru care avem date statistice, importurile de legume ale României au fost mai mari decât în lunile corespunzătoare din anul precendent. Observaţi o majorare a preţurilor la carburanţi. Prognoza noastră nu este aici extrem de favorabilă, sunt doi ani electorali. Nu asistăm la o evoluţie, o creştere foarte mare a execesului de cerere, dar totuşi diminuarea nu apare, cel puţin din calculele noastre. Costurile unitare cu forţa de muncă împing preţurile în sus, iar pe de altă, parte pericolul pierderii de competitivitate, produsele noastre devin mai scumpe, avem o creştere economică bazată în mare măsură pe consum. Mesajul nostru rămâne acelaşi: mai mult la investiţii, ceva mai puţin la consum, mai ales către investiţii publice”, a arătat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, într-o conferință de presă.

„Avem o stimulare a cererii peste ce poate economia să ducă. Apoi, avem factori externi, pe care nu putem să-i controlăm, precum creşterea preţului petrolului la nivel internaţional”, a adăugat Isărescu.
Guvernatorul a avertizat că politica monetară poate doar să ofere mai mult timp în efectuarea de reforme structurale, dar nu poate rezolva toate problemele economiei.

„S-a creat iluzia că politica monetară le rezolvă pe toate. Nu, politica monetară poate să câştige timp, să ofere stabilitate financiară. Reformele structurale se fac mult mai greu în condiţii de instabilitate financiară. Ţinem lucrurile sub control, nu omorâm creşterea economică, dar cam atât. Mai câştigăm timp, reformele structurale nu se fac peste noapte”, a punctat Mugur Isărescu.

El a avertizat că, pentru perioada următoare sunt semnale mixte, iar România este încă deficitară la investiţiile la infrastructură.

Ultima oră