expoziție dedicată lui ionel pop, nepotul lui iuliu maniu, la muzeul cinegetic din sibiu

Muzeul Național Brukenthal invită toți sibienii să participe la deschiderea noii expoziții permanente dedicate lui Ionel Pop, sâmbătă, 18 mai 2019, ora 14:00, la Muzeul Cinegetic “August von Spiess” din Sibiu, de pe strada Școala de Înot nr. 4.

Expoziția prezintă obiecte personale, trofee, manuscrise sau vestigii ale Văii Frumoasei, ce au aparținut lui Ionel Pop sau în legătură cu acesta și locurile pe care le-a colindat de-a lungul vieții sale.

Proiectul expozițional a fost realizat printr-un parteneriat între Muzeul Național Brukenthal și colecționarul sibian Alexandru Bârsan, care a pus la dispoziție obiectele din cadrul expoziției și a sprijinit amenajarea sălii. expoziție dedicată lui ionel pop, nepotul lui iuliu maniu, la muzeul cinegetic din sibiu

IONEL POP (n. 24 noiembrie 1889 – d. 27 ianuarie 1985) a fost un renumit avocat, om politic și scriitor român, nepot al ilustrului om de stat – Iuliu Maniu. S-a născut la Gherla, însă firul vieții l-a purtat prin mai multe locuri, pe care le-a îndrăgit și pe care le descoperim redate cu multă sensibilitate și nostalgie în scrierile sale. Astfel, copilăria și-o petrece în mare parte la Bădacin și la Năsăud, studiile liceale le urmează la Blaj, momentul de glorie al vieții sale îl trăiește la Alba-Iulia, anii maturității în Clujul atât de drag lui, iar refugiul din perioada dictatului de la Viena, la Sibiu. Anii senectuții îi va petrece la București.
La 1 Decembrie 1918, Ionel Pop, în vârstă de 29 de ani, a fost martor al Marii Uniri, fiind unul dintre cei opt notari ai Adunării Naționale de la Alba-Iulia.
Ionel Pop a fost un pasionat vânător și pescar, precum și un biolog și etolog autodidact, profitând de fiecare ieșire în natură pentru a-și îmbogății sfera cunoștiințelor, prin experiențe proprii și istorisirile paznicilor de vânătoare.
1927 este anul când leagă strânsa prietenie cu Mihail Sadoveanu, pe care îl invită la o vânătoare de cocoși de munte la Valea Frumoasei, moment care va genera scrieri memorabile în palmaresul celor doi scriitori. A legat strânse prietenii și cu alte personalități ale vremii, precum Ion Agârbiceanu, Demostene Botez, Ioan Al. Brătescu-Voinești și mulți alții.
La 15 Ianuarie 1933 apare primul număr al revistei „Carpații – Vânătoare, Pescuit, Chinologie” – o capodoperă a publicisticii cinegetice românești, sub directa îndrumare și grijă a lui Ionel Pop, revistă care va continua să apară neîntrerupt timp de 15 ani.
În 1948 a fost condamnat pe nedrept de regimul comunist și întemnițat timp de 6 ani.
După eliberarea din închisoare, la vârsta de 67 de ani, a publicat până la sfârșitul vieții peste 20 de volume inspirate din universul naturii și viața animalelor.
A încetat din viață la vârsta de 95 de ani, fiind înmormântat la Blaj, în cimitirul Bisericuței Grecilor de pe malul Târnavei Mari. A lăsat în urmă o operă literară de certă valoare, intrând în galeria scriitorilor pe unul dintre cele mai de seamă locuri.

Ultima oră

Comentariul meu