atac cibernetic major asupra utilizatorilor whatsapp

Un grup de hackeri a reușit să instaleze de la distanță un  program de supraveghere pe telefoanele celor care utilizează aplicația WhatsApp. 

WhatsApp, care este deținută de Facebook, a transmis că atacul vizează un „număr select” de utilizatori și a fost orchestrat de „un jucător cibernetic avansat”. Atacul a fost elaborat de firma de securitate israeliană NSO Group, scrie The Financial Times.

Luni, WhatsApp le-a cerut tuturor celor 1,5 miliarde de utilizatori să își actualizeze aplicațiile ca măsură de precauție suplimentară. Instalarea programului de supraveghere a telefoanelor s-a făcut prin funcția de apelare vocală a WhatsApp. La numărul vizat se făcea un apel și chiar și în cazurile în care nu se răspundea la telefon, software-ul de supraveghere era instalat automat în dispozitivul apelat. Ulterior apelul a dispărea din jurnalul de apeluri.

WhatsApp a declarat pentru BBC că echipa sa de securitate a fost prima care a identificat problema și a anunțat furnizorii de securitate selectați și Departamentului de Justiție al SUA la începutul acestei luni. Grupul NSO despre care se spune că a lansat atacul este o companie israeliană care operează software-ul pilot, Pegasus. Acesta are capacitatea de a colecta date personale de la un dispozitiv țintă, inclusiv înregistrarea convorbirilor prin microfon și a imaginilor surprinse de camera aparatelor, dar și colectarea datelor despre locații.

Grupul a transmis într-un comunicat de presă: „Tehnologia NSO este folosită de agențiile guvernamentale autorizate și are drept scop unic combaterea criminalității și a terorismului. Compania nu operează sistemul. După un proces riguros de licențiere și verificare serviciile de informații decis dacă să folosească tehnologia în sprijinul misiunilor de siguranță publică. Investigăm orice acuzații credibile de utilizare incorectă a sistemului și dacă este cazul luăm în considerare închiderea lui”. WhatsApp a spus că este prea devreme să știe câți utilizatori au fost afectați de vulnerabilitate, deși a adăugat că atacurile suspectate au fost foarte bine orientate.

Potrivit celor mai recente cifre ale Facebook, WhatsApp are în jur de 1,5 miliarde de utilizatori în întreaga lume.

Ultima oră

Comentariul meu