video - moment petrecut la sibiu, devenit viral pe pagina de facebook a președintelui franței

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a postat pe Facebook o filmare din Sibiu. Prezent la summit-ul organizat în România pe data de 9 mai, șeful statului francez, a fost oprit de un grup de tinere care i-au transmis: „Să aveţi grijă de viitorul nostru pentru că aceasta este treaba voastră acum!”.

„Am venit aici din Germania şi Belgia pentru a ne asigura că schimbările climatice sunt o prioritate atunci când se vorbeşte despre viitorul Europei”, i-a transmis o tânără preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, în Piaţa Mare din Sibiu, anunță adevărul.ro. Întâmplarea petrecută joi, în timpul summit-ului informal al liderilor UE a fost filmată şi postată pe pagina de Facebook a preşedintelui francez, având aproape 70.000 de vizualizări şi peste 600 de comentarii.
Un grup de tinere activiste de mediu l-au abordat pe Macron pentru a-i cere să acţioneze în legătură cu pericolul schimbărilor climatice. Tinerele sunt probabil membre ale organizaţiei de mediu Greenpeace, care a derulat mai multe acţiuni în Sibiu cu ocazia summit-ului.

„Le mulţumesc pentru energia lor”
„Le-am primit împreună cu Greta Thunberg, în februarie. Aceste tinere care luptă pentru mediu ne-au transmis toată nerăbdarea tinerilor. Suntem mai mult decât oricând mobilizaţi pentru a răspunde provocărilor ecologice alături de partenerii noştri europeni. Le mulţumesc pentru energia lor”, a comentat Macron pe pagina lui de Facebook clipul în care este înregistrată scurta discuţie pe care a avut-o cu activistele. Activistele i-au adus o scrisoare semnată de 17.000 de tineri din toată Europa în care li se cere liderilor ţărilor membre să considere schimbările climatice drept o prioritate şi treacă la acţiuni în acest sens conform cu Acordul de la Paris (un tratat în temeiul Convenţiei-cadru a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice, care reglementează măsurile de reducere a emisiilor de dioxid de carbon începând cu anul 2020 -nr).- https://unfccc.int/process-and-meetings/the-paris-agreement/the-paris-agreement -. „Discuţiile despre schimbările climatice nu schimbă nimic, este nevoie de acţiuni. Noi facem proteste în fiecare vineri, cerându-vă să aveţi grijă de viitorul nostru pentru că aceasta este treaba voastră acum şi contăm pe voi”, a spus o altă tânără.
Aceasta i-a cerut preşedintelui Franţei să convingă Germania şi ţările din Estul Europei să adopte măsuri pentru protejarea mediului.

Ce a răspuns Macron
Macron le-a mulţumit tinerelor pentru că pun astfel presiune pe ţările UE: „Este impresionant ceea ce faceţi. Avem nevoie de această presiune, dar avem nevoie să faceţi mai mult. Ne-am luat un angajament toţi împreună şi sigur că vom găsi un compromis legat de mediu. Şi vom avea Germania de partea noastră.”
Preşedintele a explicat că în săptămânile următoare vor fi definite etapele pentru a se aduce la îndeplinire obiectivul legat de schimbarea climatică adoptat la Paris: „Trebuie să schimbăm multe reguli pentru a fi mai eficienţi, pentru a taxa poluarea cu CO 2, pentru a asigura protejarea cetăţenilor şi a graniţelor. Lucram la asta şi vrem să ne grăbim în acest sens”. Comentariile au curs pe această temă: unii internauţi lăudându-l pe Marcon, iar alţii arătând că a făcut doar declaraţii politicianiste care nu se vor concretiza nicicum.
„Nu Greenpeace i-a finanţat campania electorală, treziţi-vă!”, a fost unul dintre comentarii.

Ultima oră

Comentariul meu