Summit-ul UE de la Sibiu a fost relatat și în presa europeană. Jurnaliștii străini, prezenți la marele eveniment, au scris despre viitorul Europei și despre deciziile importante care s-au luat în orașul de pe Cibin. Totodată, presa străină spune că Sibiul nu a fost ales accidental – „este casa celei mai mari comunități germane din România”.
Publicația Euronews scrie că „un oraș medieval este gazda summit-ului prost-Brexit… înainte de Brexit”. De asemenea, jurnaliștii notează că „cetatea Sibiului a fost, în Evul Mediu, una dintre cele mai puternic fortificate cetăți din Europa”.
VEZI AICI TOT CE S-A ÎNTÂMPLAT PE PARCURSUL SUMMIT-ULUI DE LA SIBIU
Despre declaraţia de la Sibiu, televiziunea de ştiri a remarcat că este formată din principii, nu din angajamente ferme.
Jurnaliștii de la Reuters scriu că „liderii Uniunii Europene s-au angajat joi să protejeze democrația și statul de drept, să lupte împotriva schimbărilor climatice și să susțină comerțul internațional bazat pe regulile Organizației Mondiale a Comerțului printre prioritățile lor pentru anii următori”.
Și cei de la rt.com au redat ceea ce s-a întâmplat la Summit-ul din Sibiu. Aceștia au scris că Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că îi este dor de Theresa May.
France24 notează că la Sibiu s-au făcut planurile pentru o uniune fără Marea Britanie. Liderii europeni s-au întâlnit joi în Transilvania pentru a lansa o luptă pentru locurile de muncă de top de la Bruxelles și pentru a schița un viitor fără Marea Britanie, fantoma la dezbaterea lor de summit. Liderii europeni au prezentat o declarație de principii pentru un viitor post-Brexit , promițând o „nouă Uniune de 27 de state, gata să-și îmbrățișeze viitorul ca unul singur”.
Bloomberg notează că „promisiunile de la summit-ul de la Sibiu sună a vorbe goale din cauza eșecurilor din trecut. În așa-numita declarație de la Sibiu, numită după orașul transilvănean, unde se întâlnesc, liderii au promis să protejeze „democrația și statul de drept”, chiar dacă nu este clar că aceștia au aceeași înțelegere a conceptelor. Polonia, Ungaria și România sunt acuzați că subminează standardele democratice, în timp ce obstacolele politice într-un proces de sancționare înseamnă că până acum colegii lor din UE nu au putut să-i forțeze să se alinieze”.
Publicația germană Bild notează că liderii europeni au fost primiți de cei peste 1.000 de sibieni aflați în Piața Mare. De asemenea, au scris despre baia de mulțime pe care au făcut-o cancelarul Angela Merkel și președintele Franței, Emmanuel Macron.
Politico a scris că liderii UE pun accentul pe unitate, dar văd turbulenţe în faţă. Publicaţia a amintit că cele mai mari probleme vor fi legate de alegerea şefilor instituţiilor şi mai ales a preşedintelui Comisiei Europene.
„Bătălia pentru liderii comunitari ameninţă să blocheze UE” a titrat, pesimist, corespondentul de la Sibiu al cotidianului El Pais. „Cu urnele de vot încă goale, cele 27 de guverne din UE au avut la Sibiu prima ciocnire legată de distribuţia puterii după alegerile din 26 mai. Lupta se anunţă aprigă şi ar putea duce la o blocare a Uniunii, dacă Parlamentul European va fi la fel de fragmentat precum o arată sondajele”, a scris jurnalistul spaniol.