De Ziua Europei, în Păltiniș, a avut loc reuniunea anuală organizată și finanțată de Federația Europeană a Sindicatelor din Poliție (EPU), sub genericul “Without police-protection, no security”. Președinția EPU este asigurată, în prezent, de către mr. Gerrit van de Kamp, polițist din Olanda.
Tema reuniunii și data acesteia au fost stabilite simbolic – având în vedere faptul că Primăria Sibiu a refuzat cererea SNPPC, din luna februarie a.c., de organizare a unui miting al polițiștilor, în data de 9 mai -, pentru a atrage atenția șefilor de state sau de guverne prezenți, astăzi, la Summit-ul informal de la Sibiu, dar și mass-mediei și opiniei publice, asupra problemelor profesionale, financiare și logistice care grevează activitatea structurilor polițienești din Europa – autorități implicate nemijlocit în gestionarea ordinii și securității publice, prin misiunile cotidiene derulate în slujba cetățenilor și a societății, în ansamblu. La reuniune participă reprezentanți ai celor mai semnificative sindicate polițienești din: Lituania, Letonia, Polonia, Bosnia, Bulgaria, Ucraina, Olanda, Croația, Spania, Austria, Germania, Moldova și Romania.
În calitate de membru fondator al EPU și de sindicat reprezentativ al țării-gazdă, SNPPC este partener al evenimentului, sprijinind logistic și operațional buna desfășurare a acestuia. Organizația noastră este reprezentată de către președintele Dumitru Coarnă, vicepreședintele Mihai Zlat și președintele Biroului SNPPC din IPJ Sibiu, Angelin Ciobanu.
Participanții au dezbătut, în detaliu, conceptul-suport pe care l-a dezvoltat și îl susține, în ultimii ani, la nivelul Uniunii Europene, EPU: ,,Standarde minime pentru o securitate maximă”, concept care are în centrul atenției modelul unei dotări minimale-standard pentru polițiști, în calitate de oamenii ai legii, aflați în prim-planul combaterii fenomenului infracțional.
În viziunea EPU, susținută și de către SNPPC, prin demersuri concrete către factorii decizionali din România, dotarea minimală include: mijloace de protecție individuală și colectivă; echipament personal adecvat misiunilor, anotimpului și stării vremii; mijoace de intervenție și de mobilitate; mijloace de spijinire/salvare a victimei; mijloace de răspuns la reacția violentă a infractorilor, inclusiv de neutralizare, imobilizare și transport la secția de poliție, atunci când situația și legea impun acest lucru etc.
Totodată, în cursul acestei zile, reprezentanții SNPPC, împreună cu ceilalți participanți la Reuniunea EPU, se vor deplasa în Municipiul Sibiu, pentru a monitoriza respectarea drepturilor polițiștilor implicați în misiuni, cu prilejul Summit-ului șefilor de stat sau de guvern.
Demersul EPU – cea mai mare organizaţie poliţienească din UE, care reprezintă interesele sindicale a circa 800.000 de poliţişti din 18 state – se circumscrie contextului european al ultimilor ani, marcat de migraţia masivă din unele regiuni islamice şi traficul ilegal de persoane, de terorismul exacerbat din unele state occidentale, de crima organizată transfrontalieră şi de criza încă actuală a refugiaţilor.
În acelaşi timp, EPU scoate în evidenţă nevoia unui climat adecvat de securitate socială, la care au dreptul cetăţenii şi comunităţile din Statele Membre UE, nevoie care nu se poate concepe în afara efortului colectiv al Poliţiilor / Poliţiilor de Frontieră din Europa.
Cu acest prilej, delegaţia noastră expune demersurile SNPPC privind: întărirea sistemului poliţienesc, în ansamblu; situaţia logisticii necesare îndeplinirii misiunilor de ordine publică şi de securizare a frontierelor interne/externe ale UE; încadrarea cu poliţişti şi deficitul de personal, în special la nivelele operative; dotarea cu echipamente şi deficienţele referitoare la uzura lor fizică/morală; salarizarea şi riscurile specifice profesiei de poliţist în România.