Cei 27 de lideri europeni au semnat Declarația de la Sibiu în timpul dejunului de lucru ce are loc la Palatul Brukenthal de la Sibiu.
Declarația conține 10 angajamente, Declarația de la Sibiu:
“Noi, liderii Uniunii Europene, ne-am întrunit la Sibiu pentru a discuta și a privi înainte spre viitorul nostru comun.
Peste câteva săptămâni, cetățenii europeni își vor alege reprezentanții în Parlamentul European, la patruzeci de ani după exercitarea, pentru prima dată, a acestui drept fundamental. O Europă reunită în pace și democrație este doar una dintre numeroasele realizări. Încă de la începuturile sale, Uniunea Europeană, cu valorile și libertățile sale ca forță motrice, a oferit stabilitate și prosperitate în întreaga Europă, în interiorul granițelor Uniunii și dincolo de ele. De-a lungul anilor, a căpătat un rol important pe scena internațională. Cu o populație care se ridică la aproximativ jumătate de miliard de cetățeni și o piață unică competitivă, Uniunea Europeană este un lider în comerțul internațional și conturează politica mondială.
Ne reafirmăm convingerea că, uniți, suntem mai puternici în această lume tot mai neliniștită și care prezintă tot mai multe provocări. Recunoaștem că avem responsabilitatea, ca lideri, de a face Uniunea noastră mai puternică și de a ne crea un viitor mai bun, recunoscând totodată perspectiva europeană a altor state europene. De aceea, convenim astăzi în unanimitate asupra a zece angajamente care ne vor ajuta să ne ridicăm la înălțimea acestei responsabilități:
Vom apăra o singură Europă – de la est la vest și de la nord la sud. În urmă cu treizeci de ani, milioane de oameni s-au luptat pentru unitate și pentru a fi liberi și au doborât Cortina de fier care a împărțit Europa în două timp de mai multe decenii. Nu vom lăsa loc de diviziuni care vin în contra interesului nostru colectiv.
Vom rămâne uniți, la bine și la greu. Vom da dovadă de solidaritate în vremuri dificile și vom sta întotdeauna alături unii de ceilalți. Putem să ne exprimăm și ne vom exprima la unison.
Vom căuta întotdeauna soluții comune, ascultându-ne unii pe ceilalți într-un spirit de înțelegere și respect.
Vom continua să protejăm modul nostru de viață, democrația și statul de drept. Drepturile inalienabile și libertățile fundamentale ale tuturor cetățenilor europeni au fost dobândite cu mari greutăți și le vom prețui întotdeauna cum se cuvine. Vom apăra valorile și principiile noastre comune consacrate în tratate.
Vom obține rezultate acolo unde contează cel mai mult. Europa va continua să fie un actor important în chestiunile importante. Vom continua să acordăm atenție preocupărilor și speranțelor tuturor cetățenilor europeni, aducând Uniunea mai aproape de cetățenii noștri, și vom acționa ca atare, cu ambiție și hotărâre.
Vom respecta întotdeauna principiul echității, nu doar pe piața muncii, ci și în serviciile sociale, în economie sau în transformarea digitală. Vom reduce într-o mai mare măsură diferențele dintre noi și îi vom ajuta întotdeauna pe cei mai vulnerabili din Europa, punând oamenii pe primul loc, și nu politica.
Ne vom înzestra cu mijloacele potrivite ambițiilor pe care le avem. Vom oferi Uniunii mijloacele necesare pentru a-și realiza obiectivele și a-și duce la îndeplinire politicile.
Vom proteja viitorul următoarelor generații de europeni. Vom investi în tineri și vom construi o Uniune pregătită pentru viitor, capabilă să reziste celor mai presante provocări ale secolului XXI.
Ne vom proteja cetățenii și le vom oferi siguranță investind în puterea pașnică și în puterea coercitivă și colaborând cu partenerii noștri internaționali.
Europa va fi un lider mondial responsabil. Provocările cu care ne confruntăm astăzi ne afectează pe noi toți. Vom continua să colaborăm cu partenerii noștri la nivel internațional pentru a menține și a dezvolta ordinea internațională bazată pe norme, pentru a valorifica pe deplin noile oportunități comerciale și pentru a aborda împreună probleme globale, cum ar fi conservarea mediului și combaterea schimbărilor climatice. Deciziile pe care le luăm vor urma spiritul și litera acestor zece angajamente. Uniunea de astăzi este mai puternică decât cea de ieri și dorim să continuăm să o facem tot mai puternică pentru ziua de mâine. Acesta este angajamentul nostru pentru generațiile viitoare. Acesta este spiritul de la Sibiu și spiritul unei noi Uniuni în 27 pregătită să își îmbrățișeze viitorul ca un corp unitar”
Agenda discuțiilor de la Sibiu se referă și la protejarea valorilor și libertăților europene, dar și a democrației, prin apărarea statului de drept și prin lupta contra dezinformării.
2. Dezvoltarea bazei noastre economice: modelul european pentru viitor
Agenda propune consolidarea Pieței unice, elaborarea unei strategii industriale, asigurarea unei impozitări echitabile și eficiente și aprofundarea Uniunii economice și monetare (UEM).
O atenție e acordată și promovării unor condiții de concurență echitabile, prin asigurarea unei concurențe loiale, combaterea practicilor neloiale și asigurarea lanțurilor strategice de aprovizionare.
În ceea ce privește investiția în viitor, accentul este pus pe educație, inovație și cercetare, încurajarea și sprijinirea investițiilor publice și private, inclusiv în infrastructură, și promovarea unei agriculturi durabile.
De asemenea sunt menționate dezvoltarea inteligenței artificiale și asigurarea conectivității.
3. Construirea unui viitor mai ecologic, mai echitabil și mai incluziv
Potrivit schiței Agendei Strategice 2019-2024, e necesară creșterea independenței energetice și accelerată tranziţia către noul tip de energie. În acest context, Europa trebuie să profite de oportunitățile economice oferite de tranziția către o energie verde.
În același timp, trebuie conservat mediul înconjurător, inclusiv oceanele.
Documentul se referă și la promovarea incluziunii, prin oferirea de oportunități pentru toți, în vederea reducerii inegalităților și asigurarea unei protecții sociale adecvate, și reducerea disparităților prin coeziune.
4. Promovarea valorilor și intereselor europene în lume
Europa trebuie să-și apere interesele – se arată în document – prin asigurarea coerenței și eficacității politicile externe în acest scop, promovarea păcii, stabilității și prosperității în vecinătate, poziționarea Europei ca actor global în noul context strategic și stimularea investițiilor europene în domeniul apărării și cooperarea, inclusiv cu NATO.
În ceea ce privește abordarea provocărilor globale, Uniunea Europeană trebuie să exercite conducerea globală în lupta împotriva schimbărilor climatice, să coopereze cu partenerii din țările din origine și tranzit în privința migrației și să promoveze dezvoltarea durabilă (Agenda 2030, Obiectivele de Dezvoltare Durabilă).