studiu - câți ani trebuie să muncească un sibian ca să își cumpere un apartament
foto arhivă

Visul oricărui român este să aibă propria locuință, să nu mai stea în chirie și să nu fie nevoit să se împrumute la bănci pentru a-și achita ratele. Potrivit unui studiu însă, dacă am pune tot salariul deoparte ca să ne cumpărăm un apartament, ar trebui să strângem aproximativ zece ani.

În cele mai multe dintre cazuri, românilor le este aproape imposibil să își cumpere un apartament fără să facă un împrumut la bancă. Pentru un apartament cu două camere din judeţele dezvoltate ale ţării este nevoie de întreg salariul pus deoparte aproape 10 ani, notează Digi24.

Pentru un apartament cu două camere de aproape 60 m2, sibienii ar trebui să muncească cam opt ani pentru a strânge banii suficienți. Vorbim însă de situaţia în care ar avea şi un alt venit şi ar reuşi să îşi pună deoparte întreg salariul. Dacă însă scădem chetuielile lunare, această perioadă s-ar putea dubla sau chiar tripla în unele cazuri. Îîn aceeași situație sunt cei care locuiesc în București, Suceava, Pitești și Iași.

Pentru un apartament cu aceeași suprafață, cel mai mult ar plăti clujenii, fiind nevoiți să strângă banii cam 11 ani. Topul este continuat de locuitorii din Constanţa, Craiova, Timişoara, Braşov şi Miercurea Ciuc. Acestora le-ar trebui câştigul pe o durată curprinsă între 9 şi 10 ani pentru a deveni propritarii unui apartament. Cel mai repede şi-ar lua casă românii care locuiesc în Giurgiu sau în Reşiţa. Le-ar trebui salariul pe aproape 4 ani şi jumătate.

În toate cazurile prezentate au fost luată în calcul situaţia în care vor să îşi cumpere o locuinţă în oraşul în care lucrează Pentru că, dacă spre exemplu un teleormăneam ar avea nevoie de salariul pe 6 ani pentru a deveni proprietarul unui apartament în Alexandria, acestuia i-ar trebui cu 14 ani în plus a-l achiziţiona în Cluj.
Aceste calcule au fost realizate de Hotnews pe baza unor studii furnizate de Institutul Naţional de Statistică.
Sursa: Digi24

Ultima oră

Comentariul meu