Jurnaliștii de la Rise Project au prezentat faptul că, în anul 2013, pe când Liviu Dragnea era vice premierul României, Sibiul, dar și alte localități din țară, au scăpat de datorii cu ajutorul amnistiei actualului șef PSD.
La acea vreme, la cârma primăriei se afla Klaus Iohannis. CITEȘTE AICI ARTICOLUL COMPLET
În acest sens, reprezentanții Primăriei Sibiu au prezentat, miercuri, poziția oficială referitor la cele mai sus menționate. Iată răspunsul:
„Ordonanța 14/2013, care prevede posibilitatea recuperării unor corecții financiare aplicate achizițiilor derulate în cadrul proiectelor cu finanțare europeană de la Bugetul de Stat, nu este sub nici o formă o amnistie a autorităților publice locale, ci o justă despăgubire a acestora pentru achiziții desfășurate în condiții de legalitate.
Concret, ordonanța menționată de Rise Project prevede rambursarea de la bugetul de stat a corecțiilor doar pentru situația particulară în care fie procedurile de achiziție au fost verificate de Unitatea pentru Coordonarea și Verificarea Achizițiilor Publice până în octombrie 2011, fie documentațiile de atribuire au fost evaluate și aprobate de Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice după 1 octombrie 2011. Distincția de timp și organisme de verificare rezultă din modificarea legislației în domeniul achizițiilor în cele două perioade.
Ori rambursarea sumelor reținute doar în situația în care corectitudinea procedurilor și documentatiilor de achiziții a fost confirmată de către organele naționale competente și responsabile de asigurarea respectării legislației în materie nu poate fi considerată o măsură de amnisite sau sau injust sprijin al autorităților locale, ci doar de protejare a autorităților care acționează legal.
În cazul concret menționat pentru Municipiul SIbiu, nelegalitatea aplicării corecției de către reprezentanții MDRAPa fost confirmată în instanța de judecată, municipiul SIbiu obținând admiterea acțiunii și anularea notei care constata nereguli și aplicarea corecției. Recursul formulat de MDRAP este în prezent pe rolul Înaltei Curți de Casatie și Justiție.
Pentru corecta informare a cetățenilor precizăm că nu experți europeni, ci funcționari ai MDRAP stabilesc neregulile și corecțiile, dând propriile interpretări legislației în materie, independent de poziția organismelor naționale de reglementare și control în materie, și că cele mai multe nereguli sunt izvorâte din faptul că legislația este defectuoasă și incomplet armonizată cu legislația europeană, iar beneficiarii locali sunt supuși unor controale multiple și de multe ori primesc puncte de vedere contradictorii de la autoritățile competente”.