util - se semnifică cifrele ștanțate pe ouă

Sărbătorile de Paști au trecut, dar ouăle rămân un aliment important care va fi consumat în continuare. Toate ouăle care se cumpără din magazine sunt imprimate cu o serie de cifre. Prima dintre acestea este foarte importantă, pentru că arată felul în care au fost crescute găinile. click.ro explică fiecare cifră în parte.

Autoritățile au impus ca ouăle destinate comercializarii să fie marcate obligatoriu cu codul producatorului, format din iniţiale care reprezintă ţara, judeţul, un număr de ordine în cadrul judeţului, data ouatului (ziua şi luna) şi o cifră în faţa codului ţării care va indica metoda de creştere, astfel :

cifra 0 – pentru ouă de găină care se cresc ecologic;
cifra 1 – pentru ouă de găină care se cresc în aer liber;
cifra 2 – pentru ouă de găină care se cresc în hale la sol;
cifra 3 – pentru ouă de găină care se cresc în baterii (cuşti, îmbunătăţite).
Data valabilităţii minime trebuie stabilită la maxim 28 de zile de la ouat.

Producătorii, comercianţii şi consumatorii de ouă, trebuie să respecte următoarele :

valorificarea ouălor de consum numai în spaţii şi magazine autorizate şi supuse controlului sanitar veterinar
ouăle trebuie marcate și însoţite de document de comformitate, care să ateste salubritatea acestora şi sistemul de creştere a găinilor.,
se interzice depozitarea și expunerea în vederea comercializării a ouălor în aceleaşi locuri cu alte produse alimentare nepreambalate sau în spaţii necorespunzatoare care pot duce la alterarea sau contaminarea acestora.
este interzisă comercializarea ouălor cu coaja crăpată sau lovită şi a ouălor de raţă,
păstrarea ouălor se face în frigider sau încăperi cu temperatura de 4 până la 14 0 C.

util - se semnifică cifrele ștanțate pe ouă

Ouăle se clasifică după caracteristicile de calitate în:
Ouă de categoria A:
formă normală, intacte şi cu coaja curată, la examenul ovoscopic prezintă camera de aer cu înălţimea până la 6 milimetri, imobilă, gălbenuşul vizibil în poziţia centrală, albuşul limpede, transparent, fără impurităţi şi mirosuri străine.
Ouă de categoria B:
sunt ouăle care nu respectă toate caracteristicile de calitate prevăzute pentru ouăle de categoria A
Ouăle din categoria A, după greutate, se clasifică în:
categoria XL (foarte mare): greutate ≥ 73 g;
categoria L (mare): greutate ≥ 63 g si <73 g;
categoria M (mediu): greutate ≥ 53 g si < 63 g;
categoria S (mic): greutate < 53 g.

Ultima oră

Comentariul meu