de două ori da pentru românia, în 26 mai

Pe 26 mai, România este chemată la urne pentru a-și desemna reprezentanții în Parlamentul European și pentru a răspunde celor două întrebări de la referendum.

”Sunteți de acord să se interzică amnistia și grațierea pentru corupți?” și ”Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?” – acestea sunt cele două întrebări care vor apărea pe buletinele de vot, la referendumul declanșat de Președintele Klaus Iohannis. Românii au așadar ocazia să spună direct, prin votul lor, ce fel de viitor își doresc pentru țara lor.

DA, ne luăm România înapoi
”După doi ani și jumătate de abuzuri și excese, românii au șansa de a da un răspuns clar actualei guvernări. Au șansa de a vota și de a transmite ce cred despre PSD și despre ofensiva pesedistă împotriva justiției”, a declarat Președintele Klaus Iohannis.
DA la prima întrebare – ”Sunteți de acord să se interzică amnistia și grațierea pentru corupți?” va opri politica de spălare a dosarelor condamnaților penal aflați la putere. Va fi, totodată, o garanție a unei ”societăți curate, o societate performantă în secolul XXI, o societate europeană pentru România”, după cum puncta Președintele în declarația sa.
DA la o doua întrebare – Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?” va opri orice abuz prin ordonanțe de urgență menite să deservească interesele politicienilor cu condamnări penale.
”Răspunsul DA la cele două întrebări va readuce politica din România în limitele trasate de Constituție, de normele europene și de votul oamenilor. Este cea mai puternică armă prin care România poate fi ferită de abuzuri și redată cetățenilor ei. Spunând DA la aceste două întrebări, noi, cetățenii cinstiți, ne vom lua țara înapoi!”, a declarat Raluca Turcan, deputat PNL de Sibiu.

Votul la referendum, startul schimbării dorite de români
O mare parte din dezbaterile politice recente s-au concentrat în jurul efectului acestui referendum. Cât de important este rezultatul și cum poate fi el transpus în realitate?
”Contează votul țării și se va ține cont de rezultatul acestui vot!”, a asigurat Președintele Klaus Iohannis. ”Dacă românii vor veni la vot și vor spune că nu sunt de acord cu PSD, atunci noi avem un mandat să acționăm. Imediat, a doua zi! Referendumul este începutul unui proces mai amplu, un proces care începe acum, cu alegerile europarlamentare, continuă la toamnă, cu alegerile prezidențiale, continuă la primăvară, cu alegerile locale, și, în final, la sfârșitul anului viitor, cu alegerile parlamentare. Tot acest proces, tot acest vot, trebuie privit în ansamblul său”, a explicat Președintele.
DA-ul la referendum va fi, așadar, punctul de start pentru schimbarea profundă a societății și politicii românești. Importanța lui nu este însă exclusiv simbolică, după cum au declarat liderii PNL, care au dat asigurări, în repetate rânduri, că vor transpune în lege rezultatul scrutinului din 26 mai, ”încă de a doua zi”.

Campanie pentru România
”PSD, cu siguranță, va încerca, prin toate mijloacele, să boicoteze acest referendum”, avertiza Președintele Klaus Iohannis.
La foarte scurt timp după această declarație, liberalii demascau deja ordonanță de urgență de modificare a Legii referendumului prin care PSD intenționa să interzică Președintelui implicarea în campania pentru referendumul din 26 mai. ”Autoritatea Electorală Permanentă a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență pe care intenționează să o adopte Guvernul, elaborat împreună cu Ministerul Afacerilor Interne, prin care este modificată Legea 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului. Miza acestui proiect odios este aceea de a-i interzice Președintelui României, Klaus Iohannis, posibilitatea de a se pronunța asupra referendumului pe care domnia sa l-a declanșat pentru data de 26 mai. Acest fapt încalcă în mod barbar atât Constituția României, cât și deciziile Curții Constituționale referitoare la libertatea de exprimare pe care o are Președintele României”, sublinia Ludovic Orban, Președintele PNL.
Atât Președintele Klaus Iohannis, cât și PNL au anunțat public o campanie hotărâtă pentru referendum: ”Este normal să fac campanie pentru România! Eu de când sunt Președinte mă implic pentru România și asta vreau și pentru asta, da, voi face campanie! Și pentru referendum, și pentru prezidențiale, dar mai ales pentru o Românie europeană, o Românie justă, o Românie dreaptă, o Românie așa cum și-o doresc românii, nu așa cum și-o doresc pesediștii”, a spus Klaus Iohannis.

Ultima oră

Comentariul meu