conferință internațională la sibiu despre viitorul europei – iohannis și cioloș printre participanți

Sibiul găzduiește pe opt mai, Conferința Internațională “Viitorul Europei”, cu o zi înaintea Summitului UE. Scopul conferinței este promovarea unei dezbateri cu privire la scenariile pentru viitorul Uniunii. Președintele Klaus Iohannis va fi prezent.

Conferința internațională “Viitorul Europei. Perspectivele evoluțiilor contemporane” se va desfășura în intervalul 8-10 mai, la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. Evenimentul este sub patronajul președintelui Klaus Iohannis și sub cel al Președinției Române a Consiliului UE.
Conform programului preliminar afișat pe site-ul oficial al evenimentului, Conferința va fi deschisă, pe 8 mai, de la ora 17.00, de către șeful statului Klaus Iohannis. Subiectul propus pentru discuție de către șeful statului va fi despre interesul, strategia și opțiunile României în conturarea viitorului Europei, potrivit proiectului de agendă.
Altă temă vizează educația ca instrument de cunoaștere în societate și rolul acesteia în Europa. Va fi abordat și subiectul Europei cu mai două sau mai multe viteze, precum și tema coeziunii europene.
Vor fi aduse în discuție și proiecte pentru viitorul UE. Migrația, redobândirea încrederii în proiectul european, următorul cadru financiar al UE, combaterea dezinforimării înaintea alegerilor europarlamentare și Brexit sunt alte teme ce vor fi supuse dezbaterii.
Printre invitați se numără și ministrul de Externe Teodor Meleșcanu, fostul comisar european Dacian Cioloș, Vasile Pușcaș, Cristian Diaconescu, Natalie Tocci, Guntram Wolff sau Arvydas Pocius.
Conferința este organizată de Centrul de Prevenire a Conflictelor și Early Warning din București – un lider al think-thank-urilor românești în domeniul cercetării și al training-urilor în relații internaționale, analiza conflictelor și luarea deciziilor în situații de criză – precum și Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.
Printre partenerii conferinței se numără și Monitorul Apărării și Securității.
În aceeași perioadă, la Sibiu se desfăşoară Summitul șefilor de stat sau de guvern din UE, la care liderii europeni vor discuta despre noua agendă a UE pentru 2019-2024. Evenimentul va fi găzduit de președintele Klaus Iohannis iar președintele Consiliului European, Donald Tusk, va prezida reuniunea. La eveniment vor participa lideri din 27 de state membre UE, președintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, și președintele Parlamentului European (PE), Antonio Tajani.

Ultima oră

Comentariul meu