sibiul se mândrește cu încă o elevă - miruna s-a mutat în românia și nu știe bine limba - a luat locul i pe țară la olimpiadă!

Miruna Hila are aproape 19 ani și, până acum jumătate de an, a trăit în Italia, alături de părinții ei. Când a venit aici, la final lunii august, abia dacă mai știa limba română, fiindcă petrecuse zece ani în străinătate. Cu toate acestea, într-un timp scurt, a reușit să devină copilul cu care familia se mândrește, eleva de care e mulțumită o școală întreagă și o prietenă de nădejde.

Tânără este elevă în clasa a XII-a, la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Terezianum din Sibiu, iar în luna aprilie, înainte de Paști, s-a întors acasă, după câteva zile petrecute în Cluj la Olimpiada de Industrie Alimentară, etapa naționlaă, cu o mare bucurie: premiul I. Dintre o sută de elevi participanți, Miruna a reușit să se clasese pe un loc fruntaș, dând dovadă că este o elevă de elită, silitoare și ambițioasă. „Nu credeam că o să ajung într-un timp atât de scurt la acest nivel. Eu sunt o fire foarte ambițioasă și, chiar dacă nu îmi place ceva, tot încerc să fiu prima, fiind extrem de competitivă. Nu am crezut că o să reușesc să învăț totul și să recuperez materiile într-un singur semestru”, spune copleșită Miruna. sibiul se mândrește cu încă o elevă - miruna s-a mutat în românia și nu știe bine limba - a luat locul i pe țară la olimpiadă!

După zece ani de stat în Italia, Miruna s-a mutat cu familia la Sibiu
Miruna s-a născut și a copilărit în Poșaga de Jos din județul Alba. A fost crescută de bunică până la vârstă de 9 ani, fiindcă părinții munceau în Italia, pentru a-i oferi fiicei lor un trai și un viitor mai bun. La un moment dat, aceștia s-au hotărât să se stabilească acolo și să o ia și pe tânără cu ei. După zece ani, s-au întors cu toții în România și au ales să trăiască chiar la Sibiu. Miruna spune că nu ar mai putea niciodată să se mute de aici, pentru că îi place totul. „Sper să îmi trăiesc restul vieții în Sibiu. Nu aș mai schimba orașul nicicum, chiar nu vreau să mă mai mut de aici. După olimpiada aceasta, eu practic am locul asigurat acolo la facultate, dar nu aș vrea să plec”, mărturisește eleva.

Performanțe într-un singur semestru
Când s-a mutat la Sibiu, abia dacă mai știa limba și nu i-a fost ușor. Nu avea prieteni și nu își cunoștea colegii de școală, dar a reușit să se integreze rapid. Mai bine de jumătate de an a studiat, luând totul de la zero. În Italia, era înscrisă la școală la un profil științific și avea materii total diferite de cele din țară. „Acolo făceam matematică și fizică, iar aici multă bio-chimie. Totul a fost diferit, mă bucur că am reușit să recuperez”, adaugă Miruna.

Chiar dacă a făcut sacrificii pentru a ajunge la această performanță, tânără spune că este pe deplin mulțumită. „În toată perioada asta nu am prea ieșit în oraș, iar pe lângă școală mai și lucram. Luam pauze doar ca să mănânc. De la 8 dimineața până la 3 învățam, apoi munceam până la 11, iar când mergeam acasă repetam pentru școală. A fost și greu, dar compensează cu bucuria pe care o am acum”, spune tânăra.

sibiul se mândrește cu încă o elevă - miruna s-a mutat în românia și nu știe bine limba - a luat locul i pe țară la olimpiadă!
Miruna, alături de profesoara care a însoțit-o la Cluj

Atunci când a fost chemată la premiere, Mirunei nu i-a venit să creadă. Practic, toate eforturile ei de a deveni un elev model au fost recunoscute. „Fericirea mea a fost de nedescris în cuvinte”, adaugă Miruna.

„Le mulțumesc părinților, profesoarelor și prietenului meu”
„Aș dori să le mulțumesc profesoarelor mele pentru sprijinul, răbdarea și iubirea de care au dat dovadă pregătindu-mă pentru această olimpiadă. Doamnel profesoare care m-au îndrumat sunt: Butoi S., Bicher D., Voina A., Popa C.. Le mulțumesc în special părinților mei care îmi sunt mereu aproape, dirigintei mele, Coman A., care este o persoană superbă și nu în ultimul rând, prietenului meu, Alex Albu, care mă susține mereu și mă ajută când dau de greu”, transmite tânăra.

Tatăl Mirunei a fost extrem de fericit și mândru de fiica lui, atunci când a aflat că aceasta a luat locul I pe țară la olimpiadă. „Simt că am un nod în gât. Sunt foarte mândru de ea. Mă bucur că a reușit, mai ales după ce noi am petrecut zece ani în Italia, iar ea nu prea știa limba română”, spune tatăl elevei olimpice, copleșit de emoții.

Miruna spune că nu știe încă dacă va exista și o etapă internațională a Olimpiadei de Industrie Alimentară, însă și-ar dori. Totodată, aceasta va merge din nou la Cluj, în luna octombrie, acolo unde va avea loc o expoziție.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. O felicit din suflet! E un exemplu minunat pentru toti! Si la Liceul Teoretic ”Onisifor Ghibu” Sibiu este o eleva, Oprean Andra Nineta, care la inceputul lunii septembrie s-a intors din Spania si este calificata la faza nationala a Olimpiadei de geografie! Se poate!