Preotul Constantin Necula oferă câteva sfaturi creștinilor acum, în Săptămâna Patimilor. Părintele Necula ne îndeamnă să fim mult mai atenți chiar la semnele oferite de natură și să ne apropiem mai mult de Dumnezeu.
În Săptămâna Patimilor să fim mai atenți la ceea ce se întâmplă în jur
Părintele Necula ne recomandă să învățăm de la natura din jur. Acum, în aceste zile din Săptămâna Patimilor, ar trebui să fim mult mai atenți chiar și la schimbările climatice. „Cred că trebuie să fim în primul rând destinşi şi atenţi la ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Dacă te uiţi atent, natura ne însoţeşte cu toate creşterile şi descreşterile ei. Ne arată cam cum suntem noi şi cred că în aceeaşi măsură ne învaţă ce avem de făcut pentru ca să putem să ne redresăm. Când apare soarele, se încălzesc toate”, spune preotul Necula.
Constantin Necula: „Cea mai lungă distanţă este între ureche şi inimă”
În aceste zile, bisericile sunt pline de credincioşi care doresc să se spovedească şi să se împărtăşească. Însă unii nu ajung până duminică, la preot. Preotul Necula spune că ar fi bine ca în această săptămână să ne petrecem mai mult timp în rugăciune, să căutăm mai mult biserica şi să nădăjduim. „Nu există trebuie la toate lucrurile acestea şi nici musai. Există doar o disponibilitate pentru lucrurile acestea. Unii vin de la o distanţă de sute de kilometri pentru asta, iar alţii nu sunt în stare să treacă strada. De fapt, cea mai lungă distanţă este între ureche şi inimă. Cine reuşeşte să parcurgă distanţa asta în timp util, săptămâna aceasta e în biserică, se roagă şi nădăjduieşte”, arată părintele Necula.
Constantin Necula, preotul din Sibiu, „ghid” spiritual de Paşte, pentru toţi românii
Preotul Constantin Necula, profesor la Facultatea de Teologie din Sibiu, este ghidul celor care vor să descopere istoria şi tainele fiecărei zile din această săptămână. Părintele Necula explică în fiecare zi, în cadrul emisiunii „Bucuria Credinţei” din TVR, chiar din locurile din Ţara Sfântă, ce semnificaţie are fiecare zi a Săptămânii Patimilor. Emisiunile pot fi urmărite atât pe TVR, cât şi pe Youtube. „Sunt mai atent un pic şi mai convertit, pentru că a fost experienţa Ierusalimului în două rânduri şi foarte multă muncă de teren în ceea ce priveşte Ţara Sfântă şi atunci am redescoperit acest personaj istoric fascinant care este Cristos. Dincolo de orice poveşti care s-ar scrie despre el, este un personaj absolut fascinant. Am fost ca să lucrez pentru acest serial pe care îl difuzează Televiziunea Română. Am stat o perioadă în zona arabă, o perioadă în zona evreiască pură, apoi, o vreme în zona aceasta a întâlnirii între Cristos şi lume. Pentru mine a fost fastuos, ca un festin duhovnicesc în timpul postului”, a povestit părintele Necula despre experienţa din Ţara Sfântă.
Cel puţin o dată în viaţă este bine să vezi Mormântul Sfânt al lui Iisus
Se spune că toate drumurile duc la Roma, alţii spun că cel puţin o dată în viaţă trebuie să faci un drum la mormântul sfânt. „Este aşa. Sper să găsim modalitatea de a duce cât mai mulţi oameni, pe cât mai puţini bani, pentru că pentru foarte mulţi rămâne problema aceasta, a banilor, deşi sumele la care ajung acum excursiile nu mai sunt atât de mari şi arată o dată în plus că s-au schimbat vremurile. Într-o oră jumătate ajungem într-un loc unde alţii ajungeau după şase luni de mers”, spune preotul Necula. Întrebat dacă o vizită la Mormântul Sfânt te poate schimba, părintele ne-a răspuns: „Da. În mod cert, dacă mergi cu inima deschisă, da. Dacă mergi cu pretenţii, i-am auzit pe câţiva că sunt dezamăgiţi, înseamnă că aceia s-au amăgit. Când te amăgeşti că acolo umblă câinii cu fistic în coadă, înseamnă că nu ai înţeles nimic din ceea ce te cheamă Ţara Sfântă. Ţara Sfântă este descoperire continuă în raport cu foarte multe lucruri. În fiecare zi dacă eşti atent şi ştii ce citeşti. dacă ştii încotro te îndrepţi, găseşti câte ceva. Calci pe istorie.”
Se citeşte sau se interpretează mai mult Biblia?!
Pentru că în perioada Paştelui se vorbeşte mai mult despre adevărul din Biblie, l-am întrebat pe părintele Necula dacă credincioşii citesc mai mult din cartea sfântă. „Se citeşte mai mult, dar câteodată se şi interpretează absurd. Ceea ce mă deranjează pe mine este comercializarea Paştelui, comercializarea ştirilor şi evenimentelor legate de Paşti. Am văzut la un moment dat, la o televiune, cum încercau să ne vorbească cât de greu se trăieşte la Ierusalim, cum se bat între ele popoarele. Nu este pasiunea mea asta. Pasiunea mea este să dau linişte şi să-i văd pe oameni liniştiţi. Chiar nu mă pasionează să aduc şi mai multă ură în casele oamenilor şi mai multă neînţelegere. Misiunea mea ca preot şi cred că misiunea presei în astfel de momente este să aducă pace. Este obligatoriu”.
Constantin Necula: Ne îngrijorează ce s-a întâmplat la Notre-Damme şi în Sri Lanka
Veştile rele venite din străinătate în ultima perioadă, incendiul catedralei Notre-Damme din Paris şi atentatele de Paştele catolic din Sri Lanka sunt motive de îngrijorare. „Vedem cum este mazilit de ani de zile creştinismul în Europa şi în Asia. Au murit sute de sirieni, au murit mii de oameni în Sri Lanka. (…) Trebuie să ne îngrijoreze pentru aceea că urmăm. Oricând este posibil ca un astfel de lucru să se petreacă sunt ochii noştri. Noi am avut Colectiv-ul şi am făcut din copiii dintr-o discotecă, eroi naţionali. Îţi dai seama dacă ar fi fost într-o catedrală. (…) la Notre-Damme au supravieţuit altarul şi crucea. Orice popor se restaurează de la altar şi cruce, nu de la sala Parlamentului şi nici din studiouri de televiziune. Un popor se ridică înapoi de la altar şi de la crucea care l-a ţinut”, spune preotul Necula. Sursa foto: pelerinaje.org.ro