cum ne protejăm de căpușe - sfaturi de la specialiști

Specialiștii DSP Sibiu ne spun cum trebuie să procedăm ca să ne ferim de căpușe. În acelați timp, dacă găsim o căpușă pe corp, aceștia ne învață cum o înlăturăm.

  • Purtarea unor haine dechise la culoare cu pantaloni lungi introduşi în şosete de culoare deschisă şi textură mai deasă.
  • Purtarea unor pantofi sport deschişi la culoare fără orificii sau decupaje; papucii/ sandalele sunt excluse.
  • Utilizarea DEET (Dietil toluamidă) drept repelent prin aplicare pe pielea ce va veni în contact cu zone infestate de căpuşe (mâini, braţ–antebraţ, etc) şi utilizarea de repelenţi pe bază de permetrin prin pulverizări asupra hainelor (în special pantofi, şosete, pantaloni, etc).
  • Tratarea (spălarea şi uscarea cel puţin 1 h cu aer cald/ fierbinte) hainelor folosite în teren după activităţi desfăşurate în zone cu potenţial de infestare cu ixodide.
  • Inspectarea corpului cu atenţie; căpuşele se pot fixa oriunde făra a provoca disconfort la ataşare sau în timpul hrănirii.
  • Înlăturarea promptă a căpuşelor în cazul în care sunt găsite pe corp; acestea vor fi înlăturate cu ajutorul unei pensete cu vârful bont (fără cioc) prin prinderea cât mai aproape de piele şi tragerea în sus, astfel încât rostrul căpuşei să nu rămână în piele. După înlăturarea căpuşelor pielea se va dezinfecta cu acool (70%) şi se va aplica un unguent conţinând un antibiotic cu spectru larg.

REPELENŢI ŞI APLICARE

cum ne protejăm de căpușe - sfaturi de la specialiști

DEET (N,N-dietil-3-metilbenzamidă sau N,N-dietil-m-toluamidă)DEET este cel mai cunoscut/folosit repelent atât pentru ţânţari şi muşte cât şi pentru căpuşe.Concentraţia de DEET în diverse produse comerciale poate varia de la 5% la 100% fiind prezent subdiferite formulări: spray/ aerosoli, unguente, loţiuni, etc. Studiile efectuate până acum au demonstratcă o concentraţie de 20-30% de DEET oferă în condiţii optime o protecţie de 86% respectiv de 92%faţă de Ixodes sp.Pentru că DEET se absoarbe prin piele s-au semnalat cazuri de iritaţii, alergii şi reacţii toxice (rare) şiprin urmare aplicarea trebuie limitată în timp şi suprafaţă la strictul necesar.Măsuri de aplicare a DEET pe corp:- Se aplică DEET pe pielea expusă sau pe haine;- Nu se aplică DEET pe sub haine, pe răni, zgârieturi, inflamaţii etc;- Nu se aplică concentraţii de DEET mai mari de 30% la copii sub 2 ani;- Nu se combină aplicarea DEET cu aplicarea de alte creme sau ecrane solare;- După intervenţia în natură pielea tratată cu DEET se va spăla cu apă şi săpun pentru îndepărtarearepelentului.

Permetrinul este un piretroid sintetic cu acţiune primară insecticidă/ acaricidă şi cu acţiune secundarăca repelent atât pentru ţânţari cât şi căpuşe. Concentraţia optimă de permetrin în diverse formulăricomerciale este de 0,5% substanţă activă. Permetrinul are o toxicitate redusă pentru mamifere, semetabolizează rapid iar absorbţia lui prin piele este redusă; totuşi studii efectuate arată că poate generairitaţii ale pielii şi mucoaselor, astfel încât se recomandă aplicarea exclusiv pe haine!

MĂSURI PENTRU CONTROLUL INTEGRAT AL POPULAŢIILOR DE CĂPUŞE
Managementul habitatelor favorabile căpuşelor – presupune realizarea unor arii fără căpuşe înzonele rezidenţiale în care s-a constatat o infestare semnificativă cu ixodide şi se realizează prin:

– Reducerea vegetaţiei înalte (ierburi, tufişuri), tunderea gazonului sau a spaţiilor înierbate.

– Înlăturarea frunzelor moarte, a crăcilor căzute şi arderea acestora.

– Înlăturarea vegetaţiei din vecinătatea sau de pe pereţii caselor.

– Astuparea găurilor/crăpăturilor din pereţii caselor

Managementul animalelor gazdă – presupune următoarele măsuri cu caracter general:
– Descurajarea prezenţei rozătoarelor (depozitarea corectă a gunoiului menajer, depozitarea corectă aproviziilor – inclusiv grâne, fân, etc., folosirea de capcane, momeli otrăvite, etc)

– Descurajarea prezenţei unor animale de pădure (căprioare, arici, porci mistreţi, urşi etc.) prin preajmacasei.

– Aplicarea de tratamente cu acaricide adecvate asupra animalelor de companie (câini, pisici, etc) şi asupra celor domestice (oi, capre, vaci, cai şi păsări de curte)

Managementul aplicării de acaricide sau Controlul chimic (cu acaricide) a populaţiilor decăpuşe
– Aplicarea prin pulverizare a unor formulări recomandate de acaricide (vezi „Acaricide si aplicare”) pe zone restrânse şi în microfocare; nu se fac aplicări masive prin pulverizare/stropire din avionsau maşină.

– Alegerea în funcţie de situaţie, de la caz la caz, a acaricidului şi concentraţiilor cele mai potrivite.

– Aplicarea acaricidelor trebuie efectuată de către personal calificat şi atestat în acest sens.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică