Atentatul din Sri Lanka revendicat - Sinucigașii toți dintr-o familie înstărită - Imagini cu unul dintre atacatori înainte de masacru

Gruparea jihadistă Statul islamic  – ISIS ar fi autoarea atacurilor sinucigașe din duminica Paștelui catolic din Sri. Lanka. Gruparea teroristă a revendicat marţi atacurile sinucigaşe în trei biserici şi trei hoteluri de lux – soldate cu 321 de morţi 500 de răniţi, relatează El Pais. Celula jihadistă era o familie înstărită srilankeză.”Autorii atacurilor care au vizat cetăţeni din ţările coaliţiei (anti-SI) şi creştini în Sri Lanka alatăieri sunt combatanţi SI”, a anunţat organizaţia prin agenţia sa de propagandă Amaq, alături de o fotografie şi o înregistrare video menite să-i arate pe cei şapte atacatori implicaţi în masacru. Este atacul ce mai sângeros revendicat de Statul Islamic in strainatate de la proclamarea ”califatului” său, în iunie 2014.

YouTube video

Într-o fotografie difuzată odată cu comunicqtul, a căror autenticitate nu a putut fi verificată din surse independente, opt bărbaţi, îmbrăcaţi în negru, dintre care şapte au faţa mascată, pozează în faţa steagului grupării teroriste. Sri Lanka a arestat 40 de persoane, însă suspecţi sunt, în continuare, fugari, potrivit premierului Ranil Wickremesinghe.Atentatul din Sri Lanka revendicat - Sinucigașii toți dintr-o familie înstărită - Imagini cu unul dintre atacatori înainte de masacru

Celula teroristă era o familie a unui înstărit om de afaceri din domeniul mirodeniilor. Doi fraţi srilankezi musulmani sunt pionii principali  în cele sapte atacuri. Un alt atac a eșuat după cum s-s-a descoperit în cadrul anchetei. Potrivit unor poliţişti, cei doi fraţi, în vârstă de aproximativ 30 de ani, ale căror nume nu au fost dezvăluite, operau o ”celulă teroristă” familială şi jucau un rol-cheie . Anchetatorii nu ştiu, însă, dacă atacurile sunt fapta acestei singure ”celule” sau a unor echipe separate, dar coordonate.

Un al patrulea hotel de lux din capitala srilankeză, învecinat celor vizate, se afla pe lista obiectivelor. Dintr-un motiv necunoscut, rucsacul plin cu explozivi al atacatorului însărcinat cu această ţintă nu a explodat, iar acesta a fugit, au declarat surse din cadrul poliţiei pentru AFP. Încercuit de forţele de ordine, câteva ore mai tâziu, la periferia de sud, Dehiwala, suspectul s-a detonat. A fost identificat și poliția a ajuns acasă la el dar soţia unuia dintre cei doi fraţi kamikaze a detonat combele ce le avea în casă omorând odată cu ea cei doi copii ai săi şi trei poliţişti.

 

Ultima oră

Comentariul meu